• home
 • video
 • pas verschenen

  WTA-baas steunt Serena: "Geen gelijke behandeling mannen en vrouwen"

  " "

  Serena Williams gaat in de clinch met stoelref Carlos Ramos.

  De Women's Tennis Association (WTA), de organisator van het vrouwentennis, heeft zich aan de kant van Serena Williams geschaard. Die schuwde zaterdag de grote woorden niet bij haar clash met de umpire in de finale van de US Open. Tijdens en na de match klaagde Williams over seksisme, de WTA vraagt nu ook een gelijke behandeling van de emoties van mannen en vrouwen.

  Serena kreeg 3 waarschuwingen in de tweede set van haar verloren finale tegen Naomi Osaka. Maar ze voelde zich onrecht aangedaan, noemde stoelscheidsrechter Carlos Ramos een dief en verweet hem seksisme. Dat herhaalde ze op de persconferentie nadien nog een keer. Volgens haar worden vrouwen veel zwaarder bestraft dan mannen voor exact dezelfde feiten.

   

  De 23-voudige grandslamwinnares kreeg meteen steun van onder meer oud-tennislegende Billie-Jean King, die al heel haar leven vecht voor vrouwenrechten. En ook de WTA volgt nu. Steve Simon, de baas van de WTA, stuurde vannacht een persbericht de wereld in.

   

  Daarin schrijft hij dat scheidsrechters op dezelfde manier moeten omgaan met emoties op de baan: "Ongeacht of het om mannen of vrouwen gaat. Alle spelers en speelsters moeten op dezelfde manier worden behandeld en dat is gisterenavond niet gebeurd", aldus Simon.

  Ongeacht of het om mannen of vrouwen gaat, alle emoties moeten op dezelfde manier worden behandeld en dat is gisterenavond niet gebeurd.

  WTA-voorzitter Steve Simon

  Djokovic slaat Simon en zalft Serena: "Ref was te streng"

  Gisteren kreeg Novak Djokovic daarover een vraag op zijn persconferentie na zijn USO-triomf. Hij is het niet eens met Simon. "Hoe mannen of vrouwen behandeld worden, hangt af van de context. Het heeft geen zin om te veralgemenen. Ik vind het niet nodig om daar een debat over te voeren."

   

  Djokovic is evenwel een bewonderaar van Serena en vindt dat de ref het niet goed heeft aangepakt: "De situatie was lastig, maar hij had naar de geest van het reglement moeten handelen. Het is mijn persoonlijke mening dat de ref Serena niet zo had mogen pushen, zeker niet in een grandslamfinale. Ramos heeft het verloop van de match beïnvloed. En dat was niet nodig. Emoties spelen altijd een rol als je jaagt op winst in een grandslamtoernooi."

  WTA-baas: "Coaching toelaten"

  De eerste waarschuwing kreeg Serena omdat ze gecoacht werd vanuit de tribune door haar coach Patrick Mouratoglou. Bij de mannen is dat verboden, bij de vrouwen mag het op de gewone Tour, maar niet op de grandslamtoernooien. De Amerikaanse zag de coaching wellicht niet en zei dat ze de regels volgt.

   

  Mouratoglou gaf evenwel toe dat het wel gebeurt, bij alle coaches. WTA-baas Simon kwam ook nog even terug op die coaching: "Wij vinden dat dat aspect uitgeklaard en toegelaten moet worden."

  Statement van WTA-baas Steve Simon: