• home
 • video
 • pas verschenen

  De Weert tovert Meurisse uit zijn WK-hoed, geen De Tier en De Gendt

  " "

  Xandro Meurisse won eind augustus de Druivenkoers in Overijse.

  Bondscoach Kevin De Weert heeft zijn acht namen vrijgegeven die op zondag 30 september het WK voor profs rijden in Innsbruck, Oostenrijk. Met Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Tiesj Benoot en Dylan Teuns zijn er 4 kopmannen, Xandro Meurisse is de verrassing.

  De Weert: "Op elk WK doet België toch op de één of andere manier mee"

  De 8 mannen voor het WK elite:

  - Tiesj Benoot
  - Laurens De Plus
  - Ben Hermans
  - Xandro Meurisse
  - Serge Pauwels
  - Dylan Teuns
  - Greg Van Avermaet
  - Tim Wellens

  4 kopmannen

  Met Tim Wellens en Tiesj Benoot van Lotto-Soudal en Dylan Teuns en Greg Van Avermaet van BMC heeft De Weert 4 speerpunten op het veeleisende klimmersparcours in Innsbruck.

   

  De selectie van Laurens De Plus (Quick-Step Floors), goed op dreef in de Vuelta, en Serge Pauwels (Dimension Data), weer fit na een elleboogbreuk in de Tour, is ook logisch.

   

  Voor de 7e en de 8e plaats had de Belgische selectieheer meerdere mogelijkheden. Hij ging voor Ben hermans (Israel Cycling Academy), die begin juli niet voor niets de Ronde van Oostenrijk won, en Xandro Meurisse. De 26-jarige klimmer van Wanty-Groupe Gobert is dé verrassing in de selectie. Hij won eind augustus nog de Druivenkoers in Overijse.

   

  Hermans en Meurisse kregen de voorkeur op onder meer Thomas De Gendt, Floris De Tier, Dries Devenyns, Pieter Serry en Jelly Vanendert. Die 5 staan op de reservelijst.

   

  Op zondag 30 september krijgen de eliterenners 258 km voorgeschoteld met meer dan 4.600 hoogtemeters. In de finale is een klim van 2,8 km met een gemiddelde stijgingsgraad van 11,5 procent en een steilste strook van 25 procent. Na de top is het nog 8 km tot aan de meet. Een vierde opeenvolgende wereldtitel voor Peter Sagan lijkt onwaarschijnlijk.

  De Weert: "Wellens wil scoren op het WK"

  "Onze kopmannen hebben al bewezen dat ze iets kunnen doen op dit parcours", opent bondscoach De Weert. "Het parcours spreekt vooral Wellens aan. Hij heeft er een doel van gemaakt om te scoren. Het ligt binnen zijn capaciteiten."

   

  "Moest je de slotklim schrappen, dan zouden Greg Van Avermaet en Peter Sagan ook iets kunnen op dit parcoursn maar de muur is nu te zwaar. Greg is geen favoriet, maar hij heeft wel ambitie."

   

  "Meurisse is geen grote verrassing, want ik heb hem ook meegenomen naar het EK. Daar reed hij een dijk van een wedstrijd. In de Tour van Bretagne toonde hij nog eens dat hij goed kan klimmen."

   

  "Kansen in de ontsnapping? Als er een truitje van de Belgische ploeg vertrekt, zullen er zeker volgen. België blijft een wielerland, dus ze zullen ons niet zomaar negeren. Ik blijf positief, maar realistisch over de wereldtitel. We zijn geen favoriet, maar het kan wel."

  Victor Campenaerts.

  Campenaerts en De Plus in tijdrit

  Vier dagen eerder dan de wegrit verdedigen Europees kampioen Victor Campenaerts en Laurens De Plus de Belgische kleuren in de tijdrit van 52 kilometer. Ook op het chronoparcours moet er flink geklommen worden met na ruim 30 kilometer een beklimming van 4,9 kilometer aan 7,1 procent.

  Githa Michiels en Remco Evenepoel

  Bij de vrouwen bestaat het team voor de wegrit uit het zestal Valerie Demey, Sofie De Vuyst, Kaat Hannes, Kelly Van Den Steen, Julie Van De Velde en mountainbikester Githa Michiels.

   

  Bij de junioren is het uitkijken naar Remco Evenepoel, het toptalent dat in 2019 als prof debuteert bij Quick-Step Floors. Hij won dit jaar al bijna alles waar hij aan de start kwam, waaronder het het EK op de weg en tegen de klok. Hij is dé favoriet voor de weg- en tijdrit in Innsbruck.

  Selecties voor het WK jeugd (wegrit):

  Alle selecties voor de WK-tijdrit:

  Hier vindt u ook de reserven terug: