• home
 • video
 • pas verschenen

  Djokovic onthult geheim: "Boven op die Franse alp vond ik nieuwe motivatie"

  Novak Djokovic omarmt zijn 3e US Open-trofee.

  Na 2 jaar zonder won Djokovic dit jaar 2 grandslamtitels: Wimbledon en US Open.

  Na 2 magere jaren zonder grandslamtrofee is Novak Djokovic weer helemaal terug. De Serviër won Wimbledon én de US Open en weet waaraan hij dat te danken heeft: de beklimming van een Franse alp met zijn vrouw in juni. Juan Martin Del Potro was dan weer ontroostbaar: "Ik pakte mijn kansen niet."

  De metamorfose van Djokovic de voorbije maanden is opvallend. Nadat hij de 2e helft van 2017 gemist had met een elleboogblessure, ging hij er in de 4e ronde uit in Melbourne. Een elleboogoperatie verder was de kwartfinale in Roland Garros het eindstation.

   

  Maar toen kwam er die vijfdaagse bergtrip met zijn vrouw in de Franse Alpen. De twee trokken de Mont Saint-Victoire op, de berg die ook tot inspiratie diende van de Franse schilder Paul Cézanne.

   

  Djokovic vertelde na zijn gewonnen US Open wat daar gebeurd is: "Ik herinner me 1 bepaald moment toen we die berg beklommen. Het was vrij hoog. We bereikten de top na 3 uur klimmen. We zetten ons neer en bekeken de wereld vanuit dat perspectief. We ademden nieuwe inspiratie, nieuwe motivatie in."

   

  "Ik dacht aan tennis, aan de emotie die tennis bij mij teweegbrengt. Het was allemaal positief. Ik voelde dat ik een nieuwe hartstocht kreeg voor deze sport."

   

  "Al de rest is geschiedenis, zowel qua resultaten als qua gevoel. Vanaf dat moment dreef ik op een ongeziene golf van energie." Hij won achtereenvolgens Wimbledon, Cincinnati en de US Open.

   

  "Ik moest me een beetje afsluiten van alles", gaf Djokovic toe. "We isoleerden onszelf en bekeken de zaken vanuit een ander perspectief. Ik denk dat we binnenkort nog wat meer gaan bergbeklimmen", lachte hij. "Had je mij in februari gezegd dat ik dit alles nog zou winnen, had ik dat moeilijk kunnen geloven."

  Djokovic troost Del Potro.

  Del Potro: "Ik ben heel triest"

  Zo euforisch Djokovic was, zo diep zat Del Potro. De Argentijn, die in New York in 2009 zijn enige grandslamfinale tot nu ook omzette in de titel, was ontroostbaar en huilde non-stop tussen het einde van de match en de persconferentie. "Ik speelde een goed toernooi, maar deze nederlaag is moeilijk te verteren. Ik ben heel triest dat ik vandaag de verliezer ben. Novak speelde een superwedstrijd, hij was heel intelligent. Hij is heel snel en verdedigt heel goed."

   

  "Ik had mijn kansen in de tweede en derde set. Ik nam risico's met mijn forehand. Maar ik zat heel de tijd op mijn limiet: ik zocht constant winners met mijn forehand en backhand, maar ze kwamen er niet uit omdat Novak altijd een antwoord had."

   

  "Het is de enige manier om toppers als hij te verslaan: je moet perfect spelen gedurende 3 uur. Soms lukt dat evenwel niet. Maar ik blijf proberen om hen te ambeteren."

   

  Del Potro sukkelde jaren met fysiek leed met zijn pols. Hoe gaat het daarmee? "Ik heb de voorbije 2 weken veel wedstrijden gespeeld en mijn pols reageert goed. Ik ga nog enkele jaren door. Ik heb zin om mezelf te verrassen met mooie momenten als deze. Ik ben erg gemotiveerd om nog grandslamtitels te proberen winnen."