• home
 • video
 • pas verschenen

  Union: "Vanderbiest uitte racistische beledigingen", Mechelse T2 ontkent

  Hommeles op en naast het veld gisteren in Union.

  Het laatste woord over de schermutselingen tijdens en na Union-KV Mechelen is nog niet gezegd. In een communiqué op zijn website geeft Union toe dat KVM-hulpcoach Vanderbiest gewond raakte, maar zelf boter op het hoofd heeft.

  Het journaal 13u met o.a. tumult tijdens Union-KVM

  In de slotfase van Union-KV Mechelen (2-2) raakten enkele spelers met elkaar slaags op het veld. Het kostte een speler van beide ploegen een rode kaart. In de nasleep van het conflict stuurde ref Vanbecelaere ook de twee T2's naar de tribune.

   

  In de catacomben van het Union-stadion ging de discussie tussen die trainers voort, met een gevecht in regel tot gevolg. KVM-assistent-coach Vanderbiest werd volgens KVM op een elleboogstoot van Union-T2 Ramdane getrakteerd en kreeg 7 hechtingen in zijn hoofd. De kemphanen moesten door verschillende omstanders van elkaar gescheiden worden.

   

  KV Mechelen schreeuwde moord en brand, maar Union reageert in een communiqué scherp op het gedrag van - vooral - Fred Vanderbiest.

  "Vanderbiest probeerde onze conditietrainer te slaan"

  "In plaats van onmiddellijk en heftig te reageren, namen wij de tijd om nuttige informatie te verzamelen. De gebeurtenissen die plaatsvonden op het veld werden gefilmd en er werden verschillende getuigenissen verzameld om het verloop van deze betreurenswaardige gebeurtenissen tot stand te brengen", meldt Union. 


  "Na een ruzie tussen de Mechelse middenvelder Bijker en Union-spits Tabekou gingen verschillende stafleden het veld op, onder wie de assistent-coach van KV Mechelen, de heer Vanderbiest. Die probeerde de conditietrainer van Union, meneer Djaoui, te slaan."


  "Onze assistent-coach, meneer Ramdane, kwam in deze context tussenbeide om de protagonisten te scheiden. Meneer Vanderbiest heeft hem herhaaldelijk en onaanvaardbaar racistisch beledigd in het Frans ("sale bougnoule" (= "vuile Arabier"), wat intussen door omstanders bevestigd is, red)."


  "Meneer Ramdane reageerde natuurlijk, zonder enig fysiek contact. Beiden kregen een rode kaart, net als beide spelers voordien, en gingen naar de kleedkamer."


  "Meneer Vanderbiest uitte opnieuw dezelfde racistische beledigingen tegen meneer Ramdane en wendde zich agressief tot hem. Meneer Ramdane reageerde, waarna meneer Vanderbiest gewond raakte."

  "Onvoorstelbaar"

  "Onze club aanvaardt of tolereert geen enkele vorm van fysiek geweld. Op dezelfde manier zijn de racistische uitspraken en de agressiviteit van meneer Vanderbiest onvoorstelbaar, zowel op als buiten het voetbalveld."

   

  "Union zou het op prijs stellen dat de Mechelse club de racistische uitlatingen van een lid van zijn staf openbaar zou veroordelen", besluit Union.

  Vanderbiest ontkent racistische aantijgingen

  Ook KV Mechelen komt nog eens terug op de heisa, eveneens met een artikel op zijn website.

   

  "Frederik Vanderbiest heeft een slag geïncasseerd van de assistent-coach van Union. Die wachtte hem op achter een hoek van de catacomben. Wij hebben intussen met Fred gesproken en hij ontkent dat er aan de slag die hij kreeg een racistische opmerking voorafging, zoals Union meldt."

   

  "KV Mechelen wacht het verslag van de vierde official af en is overtuigd dat daar een juiste weergave van de feiten gegeven zal worden. De vierde official stond dicht bij het tumult en zou de nodige duiding moeten kunnen geven."

   

  "De club wil duidelijk stellen dat ze elke vorm van fysiek geweld of mogelijke racistische opmerkingen zal veroordelen. Dat kan absoluut niet. Passie en strijd zijn kernwaarden voor KV Mechelen, maar altijd binnen het sportieve", klinkt het.
   
  "KVM en Frederik Vanderbiest zullen zich na het rapport van de vierde official beraden of ze een burgerlijke klacht indienen tegen het fysieke geweld."

  Minnelijke schikking wordt voorbereid

  Het Bondsparket is de zaak momenteel aan het onderzoeken. Het zal vandaag een voorstel tot minnelijke schikking overmaken aan de betrokkenen. Als de betrokkenen niet akkoord gaan met die schikking, komt de zaak voor de Geschillencommissie.