• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Herck roept op: "Laat coachen in tennis gecontroleerd toe"

  Johan Van Herck en David Goffin

  In de Daviscup is het coachen van spelers wel toegestaan.

  Na het incident met Serena Williams in de finale van de US Open is de discussie over coaching in het tennis losgekomen. Johan Van Herck, bondscoach van de Belgische tennismannen, pleit ervoor om coachen toe te laten, maar plaatst ook een kanttekening.

  Serena Williams verloor in New York haar kalmte nadat ze van de stoelscheidsrechter een waarschuwing gekregen had wegens coaching. Haar trainer Patrick Mouratoglou gaf achteraf ook toe dat hij gecoacht had. En dat is niet toegestaan volgens de reglementen.

   

  "Maar het wordt wel gedaan. De coach van Osaka (de opponente van Williams, red) zal dat ook gedaan hebben. Sommige spelers hebben afspraken met hun coach over bepaalde gebaren en sommige coaches praten de hele tijd. We hoeven er niet heilig over te doen: het gebeurt vaak", weet Johan Van Herck.

   

  "Ook van naast de baan kun je een invloed hebben. Als coach word je ook betaald om je speler te helpen, dat is je taak. Dat is in elke sport zo. We moeten gewoon verder kijken en nadenken of we het probleem niet op een andere manier kunnen oplossen."

  Patrick Mouratoglou

  Patrick Mouratoglou

  "Laat coachen gecontroleerd toe"

  Over coaching in het tennis bestaat wel veel onduidelijkheid, beseft ook Johan Van Herck. "Op grandslams is het niet toegelaten, maar in de kwalificaties kun je wel een time-out vragen met je coach. Bij de vrouwen mag het wel, in de Daviscup en de FedCup ook, maar op het ATP-circuit dan weer niet. Het is een waarboel."

   

  "Ik ben voorstander van één vaste afspraak per set. Met een goeie regel die coaches en spelers toelaat hun werk te doen zal de tennissport er in het algemeen beter worden."

   

  "Tennis is een van de weinige sporten waar coachen niet toegelaten is, maar het gebeurt wel. Waarom zou je het dan niet gecontroleerd laten gebeuren? Dan kun je ook veel strenger optreden als er nog wel gecoacht wordt op momenten waar het niet toegelaten is. Nu dwing je een coach eigenlijk om het te doen op momenten waar het niet mag."

  Johan Van Herck coacht de Belgische Daviscup-ploeg.

  Johan Van Herck coacht de Belgische Daviscup-ploeg.

  "Sommige spelers kunnen zich geen coach veroorloven"

  Toch begrijpt Johan Van Herck ook waarom coaching in het tennis een moeilijk onderwerp is. "Het is een individuele sport. Maar op bepaalde toernooien heb je spelers met een coach en spelers die er alleen voor staan. Spelers die pakweg tussen plaats 150 en 800 op de ATP-ranking staan, reizen helemaal alleen", legt hij uit.

   

  "Niet iedereen kan zich een coach veroorloven en daar ligt ook voor een stuk het probleem. Spelers met meer middelen hebben een voordeel ten opzichte van andere spelers, terwijl het normaal 1 tegen 1 zou moeten zijn. Waar trek je dan de lijn?"

   

  "Een speler met een coach, mag die dan gecoacht worden als de andere speler geen coach heeft? Het is heel moeilijk. Er wordt veel over gesproken, maar het is lastig om er een eenduidige visie over te krijgen."