• home
 • video
 • pas verschenen

  Berteele lost uw WK-vragen op: "Eén advies voor Belgen: houd jullie in!"

  Bondscoach Kevin De Weert heeft zijn achtkoppige selectie voor het WK wielrennen in Innsbruck bekendgemaakt. Wielercommentator Carl Berteele laat in een Facebook live zijn licht schijnen over de kansen van de Belgen. "We moeten Wellens en Benoot als laatste troeven uitspelen."

  Zijn Meurisse en Hermans verrassingen in de selectie?

  Bondscoach Kevin De Weert pakt uit met vier kopmannen voor het WK: Greg Van Avermaet, Dylan Teuns, Tiesj Benoot en Tim Wellens. Ze krijgen de hulp van Ben Hermans, Xandro Meurisse, Laurens De Plus en Serge Pauwels. 

   

  "Ik had 7 van de 8 namen verwacht", zegt Berteele. "Ook Meurisse. Hij is een ploegspeler, dat heeft laten zijn op het EK (6e). Ten eerste kan je aardig op hem bouwen en ten tweede kan hij goed bergop rijden. Zo heeft hij onlangs de Druivenkoers in Overijse gewonnen. Ze gaan er dus zeker iets aan hebben en misschien kan hij wel mee in een lange ontsnapping."

   

  "Ben Hermans heeft de Ronde van Oostenrijk gewonnen, ook geen vlakke koers natuurlijk. Hij is al even niet meer in beeld geweest, maar dat is logisch want Israel Cycling Academy is geen WorldTour-ploeg. Maar Hermans kan klimmen, is in vorm en is ook een ploegspeler, wat de bondscoach graag heeft."

  Berteele: "Misschien kan Meurisse mee in een lange ontsnapping."

  Werkt een tactiek met vier kopmannen?

  "De tactiek kan werken, omdat de Belgen de koers niet moeten dragen", zegt Berteele. "De Belgen zijn geen favoriet in een zware bergrit met meer dan 4.600 hoogtemeters. Daarom moet je het verdelen. Met Benoot, Wellens, Van Avermaet en Teuns heb je toppers, maar geen pure klimmers."

   

  "Daarom moet je ook spelen met jongens als Meurisse en Hermans. Dat zijn echte klimmers, die niet zo bekend zijn en die misschien anoniem mee kunnen gaan in een ontsnapping. Ze zullen meer vrijheid krijgen dat Van Avermaet bijvoorbeeld."

  Dylan Teuns is een van de vier Belgische kopmannen.

  Maken enkel klimmers een kans in Innsbruck?

  "Het WK in Innsbruck wordt iets voor de renners van 65 tot 70 kilogram. Je hebt een aanloop met vervolgens zes plaatselijke rondes. In de laatste ronde volgt dan een steile klim van 2,8 kilometer. Dat is niet heel lang, maar wel met pieken tot 25 procent. Het wordt net zoals in de Vuelta soms slalommen over de weg."

   

  "Daarom had ik misschien Floris De Tier meegenomen. Dat is een jonge gast, een veldrijder, een lichtgewicht, die goed kan klimmen. Dat type - klein, fijn, lichtgewicht - zal het normaal gezien tot het einde volhouden, net zoals de ronderenners als Valverde en Nibali."

  Floris De Tier kan een aardig stukje klimmen.

  Had de bondscoach Naesen of De Gendt moeten meenemen?

  "Oliver Naesen besefte wel dat het zijn parcours niet was. Hij zal dan ook niet kwaad zijn. Ik denk eerlijk gezegd niet dat we hem zullen missen. Op een ander WK-parcours kan je Naesen beter gebruiken."

   

  "Thomas De Gendt wist tien dagen geleden al dat hij niet zou meegaan naar Oostenrijk. Zo kan hij nu veel vrijer rondrijden in de Vuelta. Op het WK zou je De Gendt moeten meesturen in een lange ontsnapping en hopen dat die lang genoeg weg kan blijven, maar de kans op een ontgoocheling is daar te groot."

   

  "Jelle Vanendert had mee kunnen gaan, maar dan moet hij wel top zijn. Op dit moment mist hij jammer genoeg frisheid. Wout van Aert? Het WK kan je niet vergelijken met de Strade Bianche. Hij hoort niet bij de kanshebbers."

  Het WK-parcours is niet op maat van Oliver Naesen.

  Wie moet de koers in handen nemen?

  "Wij in elk geval niet. Dat wil ik nog eens benadrukken", zegt Berteele. "Ik wil de blauwe brigade niet zien tot op het plaatselijke parcours. Laat Colombia, Italië, Nederland en Frankrijk het vuile werk maar opknappen. Mijn WK-advies: houd jullie in!"

   

  "Benoot zal dan wel tegen zijn natuur in moeten rijden, maar hij samen met Wellens als een laatste troef worden uitgespeeld. Greg Van Avermaet zal het heel lastig krijgen, maar het is zijn taak om samen met Serge Pauwels de tactiek van de bondscoach uit te voeren."

   

  "Pauwels probeert nu nog wat ritme op te doen na zijn elleboogbreuk in de Tour, maar er zijn nog vier reserves geselecteerd. De Gendt en De Tier kunnen nog altijd mee als Pauwels niet fris zou zijn."

  Serge Pauwels kwam nog niet in actie na zijn elleboogbreuk.

  Wie zijn de favorieten?

  "Julian Alaphilippe is mijn nummer 1. Als je bijvoorbeeld in de Clasica San Sebastian zag hoe hij wegdartelt... Vincenzo Nibali, eerder dan Valverde, maakt kans op de tweede plek. Michal Kwiatkowski zet ook op de derde plaats, als hij op tijd genezen is van zijn val in de Vuelta. Wellens wordt de eerste Belg op de 7e plek."

   

  "Peter Sagan? Hij haakt af op de zware bergen, maar hij is aan het trainen. Een drievoudige wereldkampioen zal zijn regenboogtrui niet snel afgeven. Er zal een heel straffe Sagan nodig zijn op die loodzware slotklim, maar ik schrijf hem nog niet af."

  Berteele: "Julian Alaphilippe is mijn nummer 1."