• home
 • video
 • pas verschenen

  Alderweireld: "Voor deze generatie mag het niet bij één goed WK blijven"

  Toby Alderweireld: "Het wordt moeilijk om IJsland hier te kloppen."

  De Rode Duivels zijn op hun hoede voor hun eerste opdracht in de Nations League, ook al verloor IJsland het eerste duel met zware 6-0-cijfers. "IJsland is een gewond dier dat zal willen reageren", zegt bondscoach Roberto Martinez.

  IJsland heeft zijn debuut in de Nations League volledig gemist. Het werd met huid en haar opgepeuzeld in Zwitserland: 6-0. Het contrast met de Rode Duivels, die hun oefenwedstrijd tegen Schotland met 0-4 hebben gewonnen, kon niet groter zijn.

   

  "Maar je moet hun nederlaag in de context plaatsen", zegt Martinez. "IJsland kon weinig doen aan de eerste drie tegengoals. Ze probeerden ook alles te doen waarmee ze ook indruk maakten op de vorige toernooien."

   

  "IJsland is een gewond dier dat zal willen reageren, zeker als ze thuis spelen. Het is verdedigend een van de sterkste teams in Europa en ze kunnen heel gevaarlijk zijn op de counter."

   

  "We moeten scherp starten en meteen een goed tempo vinden, zoals in de tweede helft tegen Schotland. We zullen ook defensief sterk moeten staan, want één IJslandse actie kan dodelijk zijn. Ze hebben genoeg wapens om ons pijn te doen op de counter. We zullen niet veel tijd hebben om een studieronde te doen.

  Martinez: "Hazard maakt hongerige indruk"

  Vooral Eden Hazard lijkt een boost te hebben gekregen na het uitmuntende WK van de Rode Duivels. "Hij maakt een hongerige indruk", zegt Martinez. "Elke wedstrijd lijkt nu belangrijk voor hem en hij toont zich een uitstekende leider. In 26 wedstrijden was hij nu betrokken bij  26 goals. Dat is heel consistent. Het is leuk om hem nu zo bij de nationale ploeg te zien."

   

  "We tastten een beetje in het duister hoe de spelers zouden reageren na het WK. Maar we zagen meteen intensiteit, competitiviteit en focus tegen Schotland. De jonge spelers hebben zich ook meteen getoond."

   

  "Of we dromen van de trofee in de Nations League? We willen het echt wedstrijd per wedstrijd bekijken. We willen gewoon zo goed mogelijk zijn en de groepswinst pakken. Deze competitie had het internationale voetbal nodig."

  Alderweireld: "Ik heb keihard gewerkt voor Tottenham"

  Ook Toby Alderweireld was verrast door de zware nederlaag van IJsland tegen Zwitserland. "Ze hadden misschien gewoon een offday", zegt de verdediger. "We verwachten een heel lastige wedstrijd. We zullen top moeten zijn om een goed resultaat neer te zetten."

   

  Na een moeilijk seizoen heeft Alderweireld toch zijn basisplek bij Tottenham heroverd. "Dit is voor mezelf een grote overwinning. Ik ben na het WK met mijn hoofd naar beneden begonnen op training bij Tottenham en heb keihard gewerkt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik ben heel blij dat ik weer mag spelen."

   

  "Of ik teleurgesteld ben dat ik geen transfer kon versieren? In voetbal kan veel gebeuren, maar ik wou niet per se weg. Anders had ik niet meer gespeeld. Ik heb me gewoon vanaf de eerste dag weer heel hard gefocust op Tottenham."

  Alderweireld: "Nations League is uitgelezen kans om ons te tonen"

  Alderweireld ziet de Nations League zeker niet als een verzameling oefenwedstrijden. "We toonden het in Schotland al: iedereen is hongerig naar meer. We willen na het WK nog verbeteren als ploeg. Voor deze generatie mag niet bij één goed WK blijven. We hebben nu een uitgelezen kans om ons nog eens te tonen."

   

  "De beelden van de viering op de Grote Markt in Brussel komen af en toe wel nog eens voorbij en dan is het nog altijd zonde dat ik er niet bij kon zijn. Maar ik zal ervoor zorgen dat ik er de volgende keer wel bij ben."