Topskaters leggen je 3 basistricks uit: de ollie, een 180 en sliden

  Phil Zwijsen in actie op een rail.

  Altijd al willen skaten? Of worstel je nog met het sliden? De Belgische topskaters Phil Zwijsen, Evelien Bouilliart en Axel Cruysberghs geven je tips en tricks.

  Phil Zwijsen: "Alles is ollie"

  Phil Zwijsen legt je de basistruc van het skaten uit: de ollie. "Je moet eerst goed op je plank staan", begint hij. "Je voorste voet zet je vlak achter de schroeven op je deck, je achterste voet op de staart."

   

  "Dan moet je de staart - "tail" voor skaters - naar beneden drukken. Zodra die de grond raakt, moet je met je eerste over de plank schuiven. Doe je dat snel genoeg, dan kom je van de grond met een ollie."

   

  "Het belangrijkste is om je eerst goed te voelen op je plank", vindt Zwijsen, "om je evenwicht te vinden. Probeer een ollie eerst een keer al skatend, dat vind ik makkelijker."

   

  Eens je de ollie onder de knie hebt, kan je meer skatetrucjes beginnen in te oefenen. Zwijsen: "Alles is ollie. Met een ollie kan je flips uitvoeren, op rails springen, over openingen jumpen..."

   

  "Je hoeft niet bang te zijn om te vallen", wil Zwijsen nog kwijt. "Er gebeurt zelden iets. Weet dat je veel gaat vallen. Na verloop van tijd leer je om te rollen en je val te breken."

  "Skaten is een levensstijl"

  Phil Zwijsen is met zijn 32 lentes de nestor van de Belgische skatetop. De liefde voor het board begon op zijn 14e, nu woont en werkt Zwijsen in Engeland en Frankrijk als prof. Skatemerken betalen hem om hun materiaal te promoten.

   

  Over twee jaar beleeft de skatesport haar olympische vuurdoop. Zwijsen twijfelt nog of hij meedingt naar een ticket voor Tokio 2020. “Voor mij is skaten een levensstijl”, vertelt de Antwerpenaar. “Wedstrijden, of contests zoals wij ze noemen, doe ik niet zo vaak. Het maakt slechts 10% van mijn werk uit. Ik twijfel nog.” 

  Evelien Bouilliart: "Eerst de ollie, dan de 180"

  Evelien Bouilliart leert je een 180 te springen. Na een ollie maak je nog een halve draai met je skateboard.

   

  "De 180 is een variatie op de ollie. Als je die springt, draai je met je lichaam 180 graden. Dat is de one-eightie", legt ze uit.

   

  "Zorg dat je eerst de ollie volledig onder de knie hebt. Anders gaat het niet lukken", stipt Evelien aan. "Daarna moet je met je schouders mooi meedraaien. Dan volgen lichaam en je plank."

  X Games op haar 16e

  Evelien Bouilliart was 10 toen in haar dorp een skatepark opende. De inlineskates vlogen meteen de kast in, ook al was ze het enige meisje op een plank.

   

  “Ik ben een durfal”, lacht Bouilliart, die snel carrière maakte. Ze kaapte medailles weg op de populaire X Games en op haar 16e kon ze in de Verenigde Staten aan de slag als prof.

   

  De laatste jaren gooiden blessures roet in het eten. “Daardoor skate ik nu niet langer als prof”, vertelt Bouilliart, die net als Zwijsen twijfelt over de Olympische Spelen. “Ik zou er erg graag bij zijn, maar skaters maken in België nog geen kans op een topsportstatuut. En mijn huidige job kan ik nu niet zomaar laten varen om me toe te leggen op de Spelen."

   

  Vanaf volgend jaar kunnen de skaters punten sprokkelen voor deelname aan de Spelen. 20 boarders staan in de zomer van 2020 op het skateparcours in Tokio.

   

  “Daar hoort een Belgische bij”, vindt Bouilliart. “En als ik het niet ben, dan moet het Lore Bruggeman wel lukken.” Per land kunnen maximaal 3 skaters een olympisch ticket bemachtigen.

  Sliden en grinden met Axel Cruysberghs

  Axel Cruysberghs leert hoe je over een rail moet glijden: eerst horizontaal met je plank (sliden), daarna verticaal met je trucks (grinden).

   

  Cruysberghs: "Phil legde je al de ollie uit, dat is de basis. De gemakkelijkste truc op rails is de boardslide. Je skate met je rug naar de rail, je springt een ollie en je draait. Dan glijd of slide je met je plank over de rail."

   

  "Je hebt redelijk veel plaats, maar uiteraard glijd je best zo veel mogelijk met het midden van je plank. Op die manier moet je je balans proberen te vinden."

   

  "Ga niet te veel door je knieën, maar duw een beetje op je plank", geeft Cruysberghs mee. "Op het einde van de rail draai je met je schouders om te landen. En vergeet niet om door je knieën te gaan."

  "Op de rail springen, is het moeilijkste", vindt Cruysberghs. "Begin daarom met een lage rail. Als dat lukt, ga je steeds hoger en hoger."

  "Californië is de place to be voor een skater"

  Axel Cruysberghs (23) behoort tot de wereldtop. Op zijn 10e liet hij al van zich horen op internationale skatecontests, sinds twee jaar woont en leeft hij in Californië als pro. “De place to be voor een skater. En je kan er ook prachtig surfen”, lacht hij.

   

  Naast promovideo’s rijdt Cruysberghs ook wedstrijden. Op de Olympische Spelen wil hij in beide disciplines zijn skateboard indroppen. Zowel in het park (een soort lege zwemkom) als op het streetparcours (met schansen en rails) staat hij zijn mannetje.

   

  “Ik ben best benieuwd naar die Spelen, net als andere skaters”, reageert Cruysberghs. “Het is nog allemaal nieuw voor ons. Voorlopig bekijken we het als een andere wedstrijd zoals de X Games of de DEW Tour in Amerika.”