• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel pakt brons op WK mountainbike, 7e goud voor Schurter

  Het podium van het WK in Lenzerheide.

  Het podium van het WK in Lenzerheide.

  Thuisheld Nino Schurter heeft het WK mountainbike in Lenzerheide naar zijn hand gezet. De sublieme Zwitser stoomde naar zijn 4e wereldtitel op rij, zijn 7e in totaal. Een sterke Mathieu van der Poel kaapte de bronzen plak weg. De Belgen Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen finishten in de top 20.

  Ruim verslag van het WK mountainbike bij de mannen

  Half Zwitserland leek aanwezig te zijn in een zonovergoten Lenzerheide en de massa zag een kanonstart van favoriet Nino Schurter, die voor zijn 4e wereldtitel op een rij ging. Mathieu van der Poel werd op een smalle klim opgehouden in het drukke verkeer en moest dan al aan een inhaalrace beginnen.

   

  Voorin kreeg Schurter na 2 rondes het gezelschap van de Italiaan Gerhard Kerschbaumer. Achter de 2 leiders vormde zich een klein pelotonnetje en schoof Van der Poel mondjesmaat op naar de top 10.

   

  Voor de Nederlander ging het niet snel genoeg in de achtervolging op Schurter en Kerschbaumer. Halfweg koers glipte hij weg uit een achtervolgend groepje, maar dichter dan 20" van de leiders zou hij niet meer komen.

   

  Schurter en Kerschbaumer diepten het kloofje op Van der Poel stelselmatig uit en in de voorlaatste ronde achtte de Zwitser zijn moment gekomen. Kerschbaumer beet zijn tanden stuk op een versnelling van de titelverdediger, die tot groot jolijt van de Zwitsers naar de overwinning knalde.

   

  Voor Schurter, die ook regerend olympisch kampioen is, is het zijn 7e triomf op het wereldkampioenschap. Hij won de laatste 4 edities van het WK. Kerschbaumer werd 2e op een tiental seconden van de Zwitser, Van der Poel kwam ruim een minuut later als 3e over de streep. De Belgen Jens Schuermans (17) en Kevin Panhuyzen (19e) finishten mooi in de top 20.

  Van der Poel: "Bewijs dat olympische medaille mogelijk is"

  Mathieu van der Poel was tevreden met zijn bronzen plak. "Ik had van tevoren gezegd dat ik voor een medaille ging en ik wist dat brons zeker mogelijk was", zegt de Nederlander. "Met een superdag had er misschien meer ingezeten, maar ik moet blij zijn met het brons."

   

  "Ik denk dat ik een heel goeie wedstrijd gereden heb. Alleen had ik in het begin van de wedstrijd even pech toen ik achter Marotte zat, die niet in zijn klikpedaal raakte. Daardoor kwam ik heel slecht door in de 1e ronde."

   

  "Toen ik naderde op Schurter en Kerschbaumer versnelden zij vooraan ook. Op dat moment wist ik al dat ik voor het brons moest gaan. Ik wist dat het heel moeilijk zou zijn om hier te winnen, maar je moet daar wel in geloven. Er kan altijd iets gebeuren, ook met Nino."

   

  "Een olympische medaille over 2 jaar? Ik heb hier in elk geval bewezen dat het niet gelogen is dat ik in Tokio kans maak op een medaille. Ik heb nog 2 jaar de tijd om te verbeteren. Ik heb er al zin in."

  Schurter: "Wilde Van der Poel niet laten terugkeren"

  Nino Schurter, die op een steenworp van het WK-parcours in Lenzerheide woont, genoot van zijn 7e wereldtitel. "Het was echt ongelooflijk om hier te race. De sfeer was onvoorstelbaar. Het lawaai langs de omloop was oorverdovend. Dit was een onbeschrijflijke ervaring", straalde de Zwitser.

   

  "Ik had nochtans niet de beste benen vandaag. Ik voelde de inspanningen van de team rally nog en ik was niet echt fris. Ik heb hard afgezien vandaag. Ik was wel blij toen ik zag dat Kerschbaumer het ook zwaar had."

   

  "We weten dat Van der Poel sterk is en ook snel in de sprint. Toen we een kloofje hadden, was het mijn plan om hem zeker niet te laten terugkeren en dat is gelukt."

  Uitslag WK

  1. Nino Schurter (Zwi) in 1u29'21"
  2. Gerhard Kerschbaumer (Ita) op 11"
  3. Mathieu van der Poel (Ned) 1'14"
  4. Henrique Avancini (Bra) 1'53"
  5. Florian Vogel (Zwi) 1'54"
  6. Mathias Flückiger (Zwi) 2'00"
  7. Titouan Carod (Fra) 2'16"
  8. Jordan Sarrou (Fra) 2'38"
  9. Daniele Braidot (Ita) 2'45"
  10. Thomas Litscher (Zwi) 3'04"
  11. Stephane Tempier (Fra) 3'36"
  12. Luca Braidot (Ita) 3'44"
  13. Andri Frischknecht (Zwi) 3'47"
  14. Maxime Marotte (Fra) 4'02"
  15. Howard Grotts (VS) 4'24"
  16. Ondrej Cink (Tsj) 4'25"
  17. Jens Schuermans 4'30"
  18. Carlos Coloma (Spa) 4'30"
  19. Kevin Panhuyzen 4'31"
  20. Jan Skarnitzl (Tsj) 4'31"