• home
 • video
 • pas verschenen

  Martinez is tevreden: "Heel professionele prestatie, net wat we wilden"

  Martinez is tevreden over de prestatie van zijn Rode Duivels.

  Bondscoach Roberto Martinez is tevreden over de eerste wedstrijd van de Rode Duivels na het WK in Rusland. Ook over zijn debutanten niets dan lovende woorden: "Neutrale kijkers zouden nooit kunnen zeggen dat ze nog nooit bij de nationale ploeg hebben gespeeld."

  "IJsland staat verder dan Schotland"

  De Rode Duivels hadden het niet gemakkelijk in de eerste helft, maar speelden na de rust de Schotten op een hoopje. Wat heeft de bondscoach geleerd met het oog op de wedstrijd tegen IJsland van komende dinsdag? "Zij staan verder dan de Schotten", klonk het na de 0-4 in Glasgow.

   

  "Schotland heeft een heel jonge groep en begint aan een nieuw project. IJsland heeft een team met net heel veel ervaring. Het speelde een goed EK en kon zich ook plaatsen voor het WK na een geweldige kwalificatiereeks tegen onder meer Kroatië en Oekraïne, die ze thuis klopten."

   

  "Het wordt een vijandige match dinsdag, maar vandaag was de perfecte voorbereiding. We zullen, net als vandaag, de bal hebben. Het zal onze taak zijn om hun omschakeling goed af te stoppen. Dat is ons tegen de Schotten ook goed gelukt."

   

  Is Martinez tevreden over wat hij wilde uitproberen? "Absoluut. Over het debuut van Castagne ben ik heel tevreden. Toen Vanaken inviel, wist hij wat hij moest doen. Hij toonde zekerheid. Ook Verstraete deed wat hij moest doen. Neutrale kijkers zouden nooit kunnen zeggen dat ze nog nooit bij de Belgen gespeeld hebben."

   

  "Het is mooi om deze jonge spelers bezig te zien.  Anderzijds heb je ook de ervaren spelers die de standaard hooghouden met een geweldige focus. Zij zijn perfecte voorbeelden voor die jonge spelers. Zo hoort het.”

  "Moet toegeven dat ik wat bezorgd was na het WK"

  Martinez bracht een onuitgegeven basiself aan de aftrap, maar wilde na de wedstrijd niet spreken over een experiment. "Alle spelers, op Castagne na, hebben WK-ervaring. Deze groep en het systeem moeten af en toe getest worden en daar zijn deze wedstrijden ideaal voor."

   

  "Ik moet toegeven dat ik wel wat bezorgd was na het WK, maar mijn spelers weten dat ze nog altijd hard moeten werken en dat het niet vanzelf komt. De houding van mijn spelers is heel goed geweest sinds maandag. Er is heel goed gewerkt op de trainingen."

   

  "Youri Tielemans (foto) bijvoorbeeld wordt steeds beter. Hij speelde goed samen met Mousa Dembélé op het middenveld. Ze namen allebei de juiste beslissingen en in de tweede helft waren ze een pak dreigender. Ze speelden heel volwassen en waren belangrijk voor de ploeg."

   

  "Vandaag ging het om onze houding", zegt de bondscoach nog. "We begonnen gefocust. Je moet de match bekijken vanuit het perspectief van een jong, energiek Schots team. Ze maakten het ons lastig."

   

  "Maar na de rust begonnen we scherp met een hoog tempo. Dat was mooi om te zien. Het was een erg professionele prestatie. Net wat we wilden.”