• home
 • video
 • pas verschenen

  "Een uitschakeling in eerste ronde zou ontgoocheling zijn voor Red Dragons"

  De Red Dragons eindigden vorig jaar als vierde op het EK.

  Zondag openen gastlanden Bulgarije en Italië het WK volleybal, woensdag spelen de Belgische mannen hun eerste wedstrijd. Wij sturen Marc Willems mee in het spoor van de Red Dragons maar stelden eerst nog 5 cruciale vragen.

  Wat mogen we verwachten van de Red Dragons?

  De Red Dragons zijn het aan zichzelf verplicht om de tweede ronde te halen. Vier jaar geleden lukte dat net niet, maar toen waren ze in een moeilijkere groep ingedeeld. De spelersgroep is vier jaar ouder geworden, heeft meer internationale ervaring en bezit meer wisselmogelijkheden.

   

  Een uitschakeling in de eerste groepsfase zou ik als een ontgoocheling bestempelen. Of er meer mogelijk is, is moeilijk te voorspellen. Maar na de 4e plaats op het EK vorig jaar weet je nooit.

  Zie je al de hand van de nieuwe bondscoach Anastasi?

  Met enkel oefenmatchen achter de rug is dat voor mij nog te moeilijk om te beoordelen. Maar ik heb even gebeld met ex-bondscoach Vital Heynen, met Polen tegenstander in de laatste oefenmatchen, en hij vindt dat de grootste verandering bij de Red Dragons in het blokkeren zit.

   

  Daar durft coach Anastasi voor duidelijke opties gaan. Het is ook bekend dat er de afgelopen maanden hard getraind is op de opslag en de verdediging. Hopelijk zien we daarvan de vruchten op het WK.

  Bondscoach Andrea Anastasi doet zijn uitleg.

  Hebben de Belgen vooruitgang geboekt sinds het succesvolle EK 2017?

  Dat zal het WK moeten aantonen. Sowieso hebben de meeste spelers weer een jaartje extra internationale ervaring. Bovendien is de groep volgens mij versterkt in de breedte.

   

  De jonge Igor Grobelny is zeker een aanwinst als receptiehoekspeler, Hendrik Tuerlinckx kan als tweede hoofdaanvaller ook wat toevoegen en de blokkerende capaciteiten van middenman Pieter Coolman zijn ook bekend. Andrea Anastasi heeft dus op verschillende posities meer wisselmogelijkheden dan Vital Heynen vorig jaar.

  Igor Grobelny is dit jaar nieuw bij de Red Dragons.

  Wie moet de Red Dragons naar succes loodsen?

  In het volleybal kun je onmogelijk een wedstrijd winnen met één speler, het is altijd de ploeg die het moet doen. Persoonlijk denk ik dat als Bram Van Den Dries zijn topniveau haalt, hij een belangrijke rol kan spelen als stabiel aanspeelpunt in moeilijke momenten. Natuurlijk is Sam Deroo van cruciaal belang voor de ploeg en ongetwijfeld zal de ervaren bondscoach Anastasi ook een belangrijke bijdrage in het eventuele succes hebben.

  Marc Willems ziet een belangrijke rol voor Bram Van Den Dries.

  Wat verwacht je van het WK?

  Voor mij is thuisland Italië de topfavoriet. Italië kan opnieuw een beroep doen op topspelers Zaytsev en Juantorena en dat maakt een wereld van verschil. Ik verwacht dus niet dat de Belgen met 3-0 zullen winnen van Italië zoals vorig jaar op het EK toen Zaytsev en Juantorena ontbraken.

   

  Als schaduwfavoriet tip ik op de Verenigde Staten als zij gespaard blijven van blessures. Daarnaast zie ik Vital Heynen met Polen de halve finales halen, maar voor een medaille is het misschien nog te vroeg. Die komt er ongetwijfeld op het EK 2019 wanneer ze ook over de genaturaliseerde Cubaan Wilfredo Leon kunnen beschikken.

  Ivan Zaytsev is de topspeler van Italië.

  België speelt in een groep met Italië, Argentinië, Slovenië, Japan en de Dominicaanse Republiek. U kunt alle wedstrijden van de Red Dragons op het WK bekijken op Sporza en met livestream op sporza.be.