• home
 • video
 • pas verschenen

  Nations League uitgelegd: waarom San Marino misschien het EK haalt

  België opent dinsdag tegen IJsland in de Nations League.

  België opent dinsdag tegen IJsland in de Nations League.

  Vanavond gaat de Nations League van start, met o.a. Duitsland-Frankrijk als blikvanger. De Rode Duivels beginnen dinsdag aan hun campagne tegen IJsland. Maar hoe werkt die Nations League eigenlijk? En wat is het belang van de nieuwe competitie voor het EK 2020? We leggen het voor u uit in dit handig filmpje. 

  Wat is de Nations League?

  De UEFA Nations League is een nieuwe competitie voor landenteams. Het vindt iedere 2 jaar plaats ter vervanging van vriendschappelijke interlands. De UEFA wil zo de interlands tussen de kwalificatiecampagnes attractiever maken. 

  Hoe zijn de leagues verdeeld?

  De 55 Europese landen zijn verdeeld in 4 leagues, gebaseerd op de wereldranglijst. Elke league is verdeeld in 4 groepen. België speelt in de hoogste league. Het zal het in de groepsfase opnemen tegen Zwitserland en IJsland, telkens thuis en uit.

  Hoe werkt het toernooi?

  De 4 groepswinnaars plaatsen zich voor het eindtoernooi van hun league, met halve finales, een troostfinale en een finale. De winnaar van league A wint de Nations League. De groepswinnaars van league B, C en D promoveren. De laatsten uit de groep in league A, B en C degraderen.

  Hoe zit het met de EK-tickets

  Er worden 20 EK-tickets verdeeld via de gewone EK-kwalificaties zoals we die nu kennen. De overige 4 EK-tickets kan je verdienen in de play-offwedstrijden. De teams die deelnemen aan deze play-offs worden geselecteerd op basis van hun prestaties in de Nations League.

  De groepswinnaars mogen allemaal deelnemen aan de play-offs. 20 teams hebben zich al geplaatst via de gewone kwalificaties.  Als een groepswinnaar al naar het EK mag, zal de plaats in de play-off naar het volgende best geplaatste team in zijn league gaan.

  Als bijvoorbeeld league A geen 4 landen heeft om deel te nemen, zal het volgende best geplaatste land van league B die plaats in de play-off innemen. Deze 16 teams worden verdeeld in 4 groepen volgens sterkte. Ze spelen een halve finale en finale om te bepalen wie het ticket krijgt.

  Op deze manier zal  sowieso een klein land uit league 4, zoals bijvoorbeeld San Marino, deelnemen aan het EK.