• home
 • video
 • pas verschenen

  Valpartij na aankomst Vuelta zorgt voor ophef: "Wat een idioot"

  Valpartij Vuelta

  Een official zorgde voor een valpartij bij de aankomst.

  De official die een valpartij veroorzaakte in de Vuelta gaat hevig over de tongen. Na de 12e Vuelta-rit gingen ritwinnaar Alexandre Geniez en Dylan van Baarle tegen de grond door een ondoordachte actie van een man van de organisatie. Vooral de Nederlander bleef gehavend achter. "Wat een idioot", was hij duidelijk in zijn reactie. 

  VIDEO: Geniez, Van Baarle en Teuns knallen op official

  Dylan van Baarle (Team Sky) werd nipt tweede na Geniez (AG2R) en als klap op de vuurpijl kwam hij ook nog eens ten val bij de aankomst. Een official stak plots de weg over, waardoor winnaar Geniez tegen hem aan reed. Van Baarle kon niet op tijd vaart minderen en maakte een flinke tuimeling. De Nederlander houdt verschillende snijwonden en een kneuzing over aan het voorval.

   

  Na afloop kon niemand de actie van de official verklaren, ook niet ploegleider Gabriel Rasch: "Ik heb de video gezien. De bewuste man liep met zijn rug naar de aanstormende renners. Hij had daar in de eerste plaats niet moeten zijn, maar zich zeker altijd met zijn gezicht naar de renners moeten richten. Het gaat om hun veiligheid."

   

  Ook Dylan Teuns knalde op de official. "Ik belandde ook in die valpartij, maar op een of andere manier bleef ik toch recht en en kon ik me in veiligheid brengen tegen een hek", vertelt de BMC-renner.

  "Onacceptabel na alle voorbereiding"

  Ook Gianni Bugno, voorzitter van de vereniging van profrenners, was furieus na het incident. "Het is onacceptabel. Na maanden hard werken om de veiligheid te verbeteren zien we nog steeds dergelijke zaken gebeuren", foetert de voormalige Italiaanse toprenner.

   

  "Ik ben deze oppervlakkigheid in het toepassen van de regels echt moe. Het is een totaal gebrek aan respect voor ons en voor de renners."

   

  Ritwinnaar Geniez vond het niet kunnen dat er na een dag vol risico's niet meer nodig is dan een onvoorzichtig manoeuvre om een val te veroorzaken. Bugno legt de verantwoordelijkheid dan ook bij de organisatie van de Vuelta: "We aanvaarden niet langer excuses na vermijdbare ongevallen. De organisatie moet haar plicht doen en bestraft worden als ze de regels niet respecteert."

  De organisatie moet haar plicht doen en bestraft worden als ze de regels niet respecteert.

  Gianni Bugno (voorzitter vereniging profrenners)