• home
 • video
 • pas verschenen

  Sneijder wuift Oranje uit met zege tegen Peru: "Dit doet me wat"

  " "

  Bondscoach Ronald Koeman gunde Sneijder zijn afscheid van Oranje.

  Wesley Sneijder heeft zijn laatste match in het shirt van Nederland gespeeld én gewonnen (2-1). De 34-jarige middenvelder nam in de Arena in Amsterdam na 134 interlands afscheid van de nationale ploeg én het publiek.

  Een afscheidsmatch voor een international is helemaal geen gewoonte in Nederland, maar Sneijder is dan ook geen gewone. De populaire Utrechtenaar heeft altijd vol trots het Oranje-shirt gedragen: 134 keer, waarmee hij recordinternational is. 

   

  Bijna werd het een afscheid in mineur, want aan de zijde van Club Brugge-middenvelder Ruud Vormer, zag Sneijder de bezoekers op het kwartier 0-1 voorkomen. Pas op het uur wist Depay de gelijkmaker te scoren. 2 minuten later kreeg Sneijder zijn applausvervanging: toegejuicht met een staande ovatie door 40.000 enthousiaste fans hield hij de tranen op zak.

   

  Vanaf de bank zag hij samen met zijn genodigden - meer dan 100 (ex-)collega-internationals en de (bonds)coaches waarmee hij gewerkt had - hoe Depay kort voor tijd nog voor de zege zorgde.

   

  Sneijder debuteerde in 2003 voor Oranje, waarmee hij 31 keer scoorde in 134 interlands. De speler van Al-Gharafa in Qatar paste niet meer in de plannen van bondscoach Ronald Koeman, maar die vervulde wel graag zijn laatste wens.

  Sneijder: "Ik heb van iedere seconde genoten"

  Na de wedstrijd werd Sneijder nog samen met zijn vrouw Yolanthe en zijn kinderen gehuldigd in een zetel op de middenstip, onder meer mét een filmpje van heel wat coryfeeën als Robben, Van Gaal, Mourinho en Van der Vaart. "Ik heb altijd een heel grote mond gehad, maar dit doet me wel wat", sprak hij het volle stadion toe.

   

  Sneijder bedankte alle fans én vroeg hun steun voor de nieuwe Nederlandse jongens: "Op het volgende eindtoernooi sta ik tussen de fans op het Oranjeplein en gaan we samen van deze jongens genieten. Ik heb vertrouwen in jullie, jullie gaan het doen."

   

  Daarna mocht de gelegenheidsaanvoerder ook nog een ererondje maken. Onderweg kwam hij de camera van de NOS tegen: "Het is klaar, het is gedaan. Dit was de laatste wedstrijd. Ik voelde het al toen ik opstond. Daarna mijn laatste sportmaaltijd, de busreis hier naartoe. De laatste keer in het shirt van Oranje, de laatste match in de Johan Cruijff Arena, ik heb van iedere seconde genoten."

   

  Sneijder, die zilver (2010) en brons (2014) won op het WK, werd vandaag door de Nederlandse voetbalbond geridderd. Hij kreeg ook een gouden schaal met al zijn interlands op. "Verschrikkelijk bedankt voor alles", sprak bondspreses Michael van Praag.

   

  Voor de Belgische voetbalvolgers nog dit: Vormer werd na 85 minuten vervangen door Justin Kluivert.

  Tweets over de galamatch: