Rolstoelatlete Marieke "Wielemie" Vervoort is overleden

  Rolstoelatlete Marieke Vervoort heeft afscheid genomen van het leven. Vervoort was een van de beste paralympische atleten van België, maar de eeuwige strijd met haar sputterende lichaam werd haar de laatste tijd te veel. Vervoort koos voor euthanasie, zo meldt de stad Diest. Ze is 40 jaar geworden.

  Triatlete wordt paralympische topatlete

  Door een zeldzame spierziekte belandde Marieke Vervoort al op jonge leeftijd in een rolstoel. Toch bleef ze haar sportdromen najagen. Als triatlete werd ze twee keer wereldkampioen en nam ze deel aan de Ironman in Hawaï.

   

  Omdat haar ziekte haar steeds meer in haar greep kreeg, stapte Vervoort over van de lange naar de korte afstand. Opnieuw met succes. Op de Paralympische Spelen van Londen 2012 veroverde ze goud op de 100 meter en zilver op de 200 meter.

  Als het lichaam tegenwerkt

  Door haar sportieve prestaties en doorzettingsvermogen was Marieke Vervoort een inspiratiebron voor velen. Het leverde haar niet alleen een pak trofeeën (2x Paralympiër van het Jaar, Vlaamse Reus,...) op, maar ook enkele officiële onderscheidingen (Grootofficier in de Kroonoorde, Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap,...).

   

  Bij al die gelegenheden werd Vervoort steevast vergezeld door haar trouwe hond Zenn. De opgewekte en vlotte Vervoort was een graag geziene gast op tv. Maar achter haar glimlach ging heel wat leed schuil. In Het Huis getuigde Vervoort openhartig over haar plannen om een einde aan haar leven te maken. In een beklijvende scene kwam ook haar dagelijkse gevecht met haar ziekte aan het licht.

  Vervoort over haar strijd in Het Huis

  Laatste kunstje in Rio

  Ondanks haar fysieke problemen raapte Marieke Vervoort in 2016 nog een laatste keer haar moed bij elkaar voor de Paralympische Spelen in Rio. Het werd een afscheid in stijl, want opnieuw ging ze met eremetaal aan de haal, een zilveren en bronzen medaille.

   

  Na de Spelen ging het steeds meer bergaf met Vervoort. Haar lichaam sputterde steeds vaker tegen - ze belandde onder meer in een coma - en haar wens om uit het leven te stappen werd steeds groter. De voorbije dagen nam ze afscheid van haar dierbaren, vandaag is ze op 40-jarige leeftijd overleden. Vervoort koos voor euthanasie.

  Begrafenis in intieme kring, rouwregister in stadhuis Diest en online

  Het is mogelijk om Marieke Vervoort een laatste groet te brengen op maandag 28 oktober tussen 18u en 20u in Hof te Rhode in Schaffen. Haar begrafenis zal plaatsvinden in intieme kring.

   

  Op het stadhuis van Diest wordt wel een rouwregister geopend. Van woensdag tot maandag kun je daar tijdens de openingsuren een boodschap neerschrijven. Dat rouwregister wordt aan haar nabestaanden overhandigd. Het is ook mogelijk om het rouwregister online te ondertekenen, op de website van de stad Diest.

  Steekkaart Marieke Vervoort

  Geboortedatum: 10 mei 1979

  Geboorteplaats: Diest

  Bijnaam: Wielemie

   

  Palmares:
  - wereldkampioen kwarttriatlon 2006 en 2007

  - 4 medailles op de Paralympische Spelen

  goud op de 100 meter (2012)
  zilver op de 200 meter (2012)
  zilver op de 400 meter (2016)
  brons op de 100 meter (2016)

  - regerende wereldrecordhoudster op de 400 meter,  800 meter, 1.500 meter en 5.000 meter