• home
 • video
 • pas verschenen

  Afscheid van Sneijder, kleine voetballer met een groot Oranjehart

  Vanavond speelt Wesley Sneijder tegen Peru op zijn 34ste zijn 134ste en laatste interland voor het Nederlands Elftal. Stef Wijnants blikt terug op de fantastische Oranje-periode van de populaire volksjongen uit Utrecht.

  Strompelend naar het record

  Het moment van afscheid is aangebroken. De Amsterdam Arena zal vanavond kolken als Wesley Sneijder in de oefeninterland tegen Peru voor het laatst zijn opwachting maakt in zijn geliefde Oranje-shirt.

   

  Lange tijd leek het erop dat de recordinternational niet meer in actie zou komen voor het Nederlandse Elftal. Bondscoach Ronald Koeman was immers speciaal naar Qatar gevlogen om de recordinternational te vertellen dat er geen plaats meer voor hem is in het ‘nieuwe’ Oranje.

   

  De laatste 2,5 jaar werd al duidelijk dat Sneijder zijn beste internationale pijlen verschoten had en verzoende hij zich al vaak met een invallersrol. Die taak aanvaardde hij vooral omdat het zijn grote doel was om Nederlands recordinternational te worden. Daarvoor moest hij meer keer op het veld komen dan de 130 interlands van Edwin van der Sar. Zodra dat cijfer overtroffen, kon Sneijder leven met een afscheid.

  Heel on-Hollands

  Dat er een afscheidsmatch komt voor een Oranje-speler is uitzonderlijk. In Nederland bestaat er immers totaal geen traditie om een interland in het teken van een afscheid te organiseren.

   

  Oranje kan in zijn rijke geschiedenis toch rekenen op spelers met naam en faam maar de enige international die ooit werd uitgezwaaid was Willem van Hanegem. In 1979 was dat. Cruijff, Van Basten, Gullit, Bergkamp, noem maar op. Allen zijn ze aan het eind van hun interlandcarrière nooit gehuldigd. De KNVB besliste evenwel dat de recordinternational door de grote poort van zijn ArenA het interlandvoetbal vaarwel mag zeggen.

  Groot feest

  Sneijder heeft de regie van zijn afscheid zelf in handen genomen. Eens Koeman zijn fiat gegeven had zorgde Sneijder zelf voor een ellenlange uitnodigingslijst. Maar liefst 133 (ex-) internationals zouden vanavond te bewonderen zijn in de Arena.

   

  Ook alle bondscoaches en clubcoaches die Sneijder onder hun hoede hadden kregen een invitatie in de bus. De fans zullen dan ook meer dan één blik naar de VIP-tribunes werpen waar mogelijk dus Louis Van Gaal, Bernd Schuster, Claudio Ranieri, Fatih Terim of José Mourinho kunnen opduiken.

  Ondieper met een hart van goud

  Maar Sneijder heeft niet alleen aan de sterren gedacht. Ondanks zijn financieel bevoorrechte positie en zijn celebrity-vrouw Yolanthe Cabau van Kasbergen is Sneijder zijn roots niet vergeten en zitten er ook 400 ‘ Ondiepers ’ in het stadion.

   

  De slechts 1m70 grote voetballer is afkomstig uit Ondiep, een echte volksbuurt in Utrecht. Als miljonair keert hij vaak terug naar de buurt waar hij zijn eerste ‘cluppie’ DOS (Door Oefening Sterk) in het hart draagt.

   

  In 2017 verzorgt hij in de buurt een bedeling van honderden kerstpakketten voor de minder gegoede volksmensen. Voor hen is Sneijder een held, de voetballer nodigt hen dan ook maar al te graag uit.

   

  Bovendien koppelt hij deze match aan een ander goed doel. Het ingezamelde geld gaat immers naar de bouw van een Crujiff-court voor de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Sneijder is bij de modale Nederlander altijd populair geweest. Voor publiek en pers was hij benaderbaar en aangenaam.

  Oranje is de kleur

  Zelden is er een Nederlandse voetballer geweest die Oranje zo in zijn hart draagt als Wesley Sneijder, zijn liefde voor de kleur kent geen grenzen. Nog altijd niet. Ook dat stamt af van zijn kindertijd toen hij in de met Oranje overdaad versierde straatjes van Ondiep in grote groep zijn voetbalhelden tijdens een EK of WK volgde.

   

  Dat fanatiek supporteren maakte indruk en motiveerde hem om eens in dat shirt te spelen. Sneijder heeft altijd vol trots het Oranje-shirt gedragen, voetballen voor het Nederlands elftal was een eer voor hem.

  Net geen titel

  En of ze in Nederland van Sneijder genoten hebben. Als kleine jongen moest hij zijn voeten laten spreken, links en rechts even fijn. Zijn Oranjecijfers zijn om van te duizelen. Hij speelde 133 keer voor Oranje ( 85 zeges, 21 gelijke spelen, 27 nederlagen ). De tegenwoordig bij Al-Gharafa in Qatar spelende Sneijder was goed voor 31 goals en 31 assists.

   

  In Nederland hadden ze maar al te graag een 32ste assist eraan toegevoegd. Zijn prachtige assist op Arjen Robben in de WK-finale van 2010 in Zuid-Afrika strandde op de teen van Iker Casillas. Net geen wereldtitel dus, want ook in 2014 in Brazilië moesten Nederland en Sneijder zich met brons tevreden stellen.

   

  Zijn strafste toernooi ooit was echter het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland toen Nederland in de poulefase Frankrijk en Italië op een hoopje speelde. Die verdomde Russen onthielden Sneijder de toernooizege.

  De grote 4

  Overal en altijd was Sneijder de leider, meer nog buiten dan op het veld. Met Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael Van der Vaart vormde hij de Grote 4 van een schitterende generatie.

   

  Met het afscheid van Sneijder kan Oranje nu echt aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Voor de kleine Ondieper is vandaag de cirkel ook rond. Sneijder debuteerde in 2003 als profvoetballer bij Ajax onder trainer Ronald Koeman en stopt nu 15 jaar later als international onder bondscoach…. Ronald Koeman.

   

  Wesley Sneijder, de kleine voetballer met het groot Oranje-hart. Wedden dat er tranen zullen vloeien in de Arena?