• home
 • video
 • pas verschenen

  Meirhaeghe over Van der Poel: "Kan goud halen in Tokio"

  Mathieu van der Poel

  Volgens Meirhaeghe kan Van der Poel in Tokio meedoen voor goud.

  Vandaag is in Lenzerheide (Zwi) het WK mountainbike van start gegaan. Bondscoach Filip Meirhaeghe verwacht alvast een goed WK van de Belgen. 

  "Ik heb een voorgevoel dat we een goed WK gaan rijden", opent Meirhaeghe optimistisch. "We hebben een aantal renners die in de Wereldbekers vooraan rijden, zoals Pierre de Froidmont bij de beloften en Githa Michiels bij de vrouwen."

   

  "Voor Michiels zou top 10 heel mooi zijn, De Froidmont kan misschien zelfs meerijden voor de medailles. Bij de mannen komt Jens Schuermans eindelijk op niveau, het zou mooi zijn om rond de 15e plek te bevestigen. En ook bij de junioren rijden we regelmatig top 10. In de breedte zit het dus wel goed. Door de goede prestaties houden de mensen alvast meer rekening met ons."

  Githa Michiels

  Stempel van de bondscoach?

  Het lijkt alsof het mountainbiken in België heropleeft. De stempel van de bondscoach of is dat overdreven? "Het succes van een coach is altijd afhankelijk van het talent waarmee hij kan werken. Het zijn de renners die het moeten doen, als coach moet je daar heel nuchter in zijn."

   

  "We proberen steeds een groep samen te stellen waarbij iedereen respect heeft voor iedereen. Het zijn details die het verschil kunnen maken, dus dat vind ik wel belangrijk."

   

  De neiging om naar het veld of de weg over te stappen lijkt ook kleiner bij de Belgen. "Iedereen richt zich vol op het mountainbiken. Er is ook niemand die klaar is om naar de weg over te stappen. We zitten met een aantal pure mountainbikers in hart en nieren, die al hun pijlen richten op het mountainbiken."

  Jens Schuermans

  "Team van nu vormt de basis voor Tokio in 2020"

  België mag dus de top 8 ambiëren, maar hoe ver zitten we nog van de toplanden af? "Zeker in de ploegaflossing zijn landen als Zwitserland en Denemarken nog sterker, wat betekent dat ze in de breedte goed vertegenwoordigd zijn. Wij moeten nu aansluiting vinden, wat wil zeggen dat we moeten meekoersen om misschien wel 6e of 7e te worden. Op het EK waren we 6e, dus we zijn klaar om ook hier iets te presteren."

   

  Over twee jaar volgen de Olympische Spelen in Tokio, zal dat met het huidige team zijn? "Ik denk het wel, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat er geen andere renners kansen kunnen krijgen. We kunnen altijd verrast worden door renners die doorbreken."

  Nino Schurter

  Schurter de te kloppen man

  Bij de mannen mengt Jens Schuermans zich onder de toppers. "In de allerbeste omstandigheden denk ik dat hij top 10 kan rijden. Maar als hij bevestigt wat hij in de wereldbekers heeft gedaan, namelijk top 15 halen, zou dat al zeer mooi zijn. Hij heeft zeker nog marge om verder te groeien richting Tokio."

   

  Iedereen praat over Nino Schurter als topfavoriet, maar ook Mathieu van der Poel is er bij. Hoe zie je dat verlopen? "Het is moeilijk in te schatten. Schurter wint dit jaar bijna alles, maar het is niet dat hij altijd een straat voorsprong heeft. De anderen koersen wel degelijk mee, dus het zal spannend worden. Bovendien rijdt de Italiaan Kerschbaumer mee, de enige die Schurter al kon kloppen dit seizoen. We weten dus dat het mogelijk is."

   

  "Mathieu rijdt ook altijd mee, dus het zal sowieso een mooie koers worden. Hij mountainbiket heel graag en wil echt een wereldbeker winnen, dus die drive om er voor te gaan is er zeker. De Spelen zitten dan ook in zijn achterhoofd."

  Mathieu van der Poel

  "Van der Poel kan goud halen in Tokio"

  Het fenomeen Van der Poel is misschien wel op het goeie moment in het mountainbiken terechtgekomen, nu alle toppers stilaan afhaken. Wacht er in Tokio een mooie kans op een gouden medaille voor de Nederlander?

   

  "Zoals Mathieu de laatste twee jaar rijdt, is hij voor mij sowieso een van de favorieten voor de Spelen, en hij kan nog verder evolueren. Hij rijdt natuurlijk tegen goeie renners, en misschien zijn de steile beklimmingen wat in zijn nadeel, maar hij rijdt wel altijd mee, dus je moet zeker rekening houden met hem. Hij heeft nog geen grote koers gewonnen, maar dat zit er wel aan te komen. De andere jongens zullen dus niet op hun gemak zijn."