• home
 • video
 • pas verschenen

  "6 Belgen op wedstrijdblad onwettig": een nieuwe zaak-Bosman?

  Charleroi-Moeskroen

  Krijgen we binnenkort meer buitenlanders in onze competitie?

  In België is elke club verplicht om minstens 6 in België opgeleide spelers op zijn wedstrijdblad te zetten. Een voetbalmakelaar vindt dit broodroof en spant een proces aan. En dat zou wel eens enorme gevolgen kunnen hebben.

  Komende dinsdag wordt voor de handelsrechtbank van Brussel de zaak van voetbalmakelaar Daniel Striani geopend. De inzet is de regel in België dat er op elk wedstrijdblad verplicht 6 spelers moeten staan die in België zijn opgeleid.

   

  "Eigenlijk is het een initiatief van advocaat Jean-Louis Dupont (bekend van het Bosman-arrest), die altijd wat onrechtstreeks te werk gaat", legt advocaat Olivier Malisse uit aan Sporza. "Nu heeft hij de bevriende makelaar Daniel Striani aangezocht. Die vindt dat zijn werk in België belemmerd wordt doordat hij verplicht wordt in de Belgische vijver te vissen. Hij kan dus minder makkelijk de spelers in zijn portefeuille - voornamelijk buitenlanders - in België plaatsen."

  De voetbalbond is zich ervan bewust dat dit een delicate regel is

  "Die regel van de 6 Belgen ligt al heel lang onder vuur. De KBVB is zich er ook van bewust dat dit een delicate regel is, want volgens het Europese recht moet er vrij verkeer van werknemers zijn. Volgens Striani leidt die inbreuk op het vrije verkeer van werknemers voor hem tot een inbreuk op het vrije verkeer van diensten."

   

  "Je kunt zo'n regel wél invoeren als je kunt aantonen dat er een hoger doel is. Dan wordt in dit geval gewezen op het belang om in de jeugd te investeren en om de Belgische clubs competitief te houden."

   

  "Maar je kunt dan wel iets in België belangrijk vinden, toch zal je nog altijd de toets van Europa moeten doorstaan. Je moet aantonen dat die regel effect heeft. Terwijl enkele studies aantonen dat er juist heel weinig effect is of toch tenminste dat eventuele effecten niet in verhouding staan met de belemmering van fundamentele Europese vrijheden."

  "Kans is groot dat ze van Europa gelijk zullen krijgen"

  De grootste struikelblok ligt volgens advocaat Malisse in België zelf. "Als Dupont en Striani over de procedurele drempels kunnen springen en de rechtbank vindt dat de zaak ontvankelijk is, dan is de kans groot dat de zaak naar Europa zal worden doorgeschoven, naar het Hof van Justitie in Luxemburg. De kans is reëel dat ze daar gelijk zullen krijgen. En dan zit je met een tweede Bosman-arrest."