• home
 • video
 • pas verschenen

  Smets over "kannibaal" Herlings: "Hij is als Merckx, fenomenaal!"

  Jeffrey Herlings raast als een wervelwind door het WK motorcross. Zondag kan hij in de GP van zijn eigen land zijn eerste wereldtitel MXGP op zak steken. "Heel Nederland is zich aan het mobiliseren, want Herlings overstijgt de motorsport", zegt KTM-baas Joël Smets.

  6 punten heeft Jeffrey Herlings nog nodig om als eerste Nederlander wereldkampioen te worden in de koningsklasse van de motorcross. Die kan hij ook nog eens in eigen land oprapen. "Dat wordt een zottenkot", zegt Joël Smets, die al sinds 2015 met Herlings werkt bij KTM.

   

  "Ik heb het geluk gehad om zelf wereldkampioen te mogen worden op de mythische citadel van Namen. Zelfs als ik 100 word, zal ik dat niet vergeten. Je kunt je vreugde en succes delen met duizenden mensen."

   

  "Ik voel nu al dat heel Nederland zich aan het mobiliseren is. Niet alleen de mensen met een motorsporthart. Jeffrey is een figuur die de sport overstijgt. Hij heeft het hart op de tong en dat spreekt de mensen aan."

  "Cairoli is beter dan ooit, maar Jeffrey is nog meer gedreven"

  Voor het seizoen had iedereen een tweestrijd tussen Herlings en zijn ploegmaat en titelverdedidger Antonio Cairoli verwacht. "In het begin was het ook gelijkopgaand en waren er schitterende duels (zie foto onder). Maar Jeffrey heeft zoveel vertrouwen geput uit zijn zeges dat hij zijn niveau nóg verhoogd heeft."

   

  "Het is ook niet zo dat Cairoli zoveel zwakker is geworden. Op zijn 33e haalt hij misschien wel zijn beste niveau ooit. Tegenover de nummers 3 en 4 steekt hij er op zijn beurt met kop en schouders bovenuit."

   

  "Maar ik kan me voorstellen dat Cairoli met zijn 9 wereldtitels misschien een tikkeltje minder gedreven is. Rijtechnisch zijn het 2 supermannen, maar conditioneel is Jeffrey iets beter, wellicht omdat hij meer trainingsarbeid kan verzetten."

   

  "Die trainingsarbeid van Jeffrey is fenomenaal. Ik hoor verhalen over Merckx die kon blijven trappen en trappen en 's anderendaags zo fris als een hoentje was. Wel Jeffrey is hetzelfde. Na een zware dag denk ik: die zal morgen toch stijf zijn. Maar hij staat op en is weer 100% gerecupereerd."

  "Kan hij dit volhouden of is hij over 3 jaar al opgebrand?"

  Jeffrey Herlings heeft de voorbije 13 reeksen allemaal gewonnen, een record. "Hij won ook 15 van de 18 GP's en miste er daarvan nog eentje door een sleutelbeenbreuk", vult Smets aan. "In de andere 2 GP's werd hij 2e. Ik kan me voorstellen dat dat zonder voorgaande is."

   

  Je zou ook kunnen zeggen dat het saai is. "Dat klopt. Ik ben een sportliefhebber in hart en nieren en geniet ook meer van een België-Brazilië of België-Japan op het WK dan een gewone 5-1-zege van de Duivels. Wij hebben als team ook meer genoten van de duels in het begin van het seizoen."

   

  De verwachting is dan ook dat Herlings, net als Cairoli en Everts, de MXGP voor een lange tijd zal domineren. "Ik verwacht dat hij toch nog minstens 5 jaar aan de top zal staan."

   

  "Ik werk nu al 3 jaar met hem samen en ik sta nog altijd versteld van de trainingsarbeid die hij kan verzetten. Ik was zelf  ook iemand die vooral op zijn fysiek teerde, maar ik moet toch voor Jeffrey onderdoen."

   

  "Jeffrey staat wel al heel vroeg aan de top (hij werd op zijn 17e al wereldkampioen in de MX2-klasse). Zal hij dat kunnen volhouden of is hij na 3 jaar al opgebrand? Want mentaal begint het ook te wegen. Hij verlangt nu echt naar het einde van het seizoen. Hoe ver zal zijn ambitie hierna nog reiken?"