• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League overweegt zomermercato vroeger te sluiten: "Maar nog geen beslissing"

  Voor managers en voorzitters waren het drukke dagen.

  Ligt Deadline Day ook voor de Belgische clubs binnenkort niet meer op 31 augustus? De Pro League denkt eraan om het sluiten van de transferperiode in de zomer te vervroegen naar midden augustus.

  De Pro League, de verzameling van profclubs in België, zat vandaag samen over de indicatieve tabel. Maar er werd ook gedebatteerd over andere onderwerpen, zoals de transferperiode.

   

  De laatste transfers werden vorige vrijdag afgerond, op 31 augustus. Onder meer in Engeland en Italië werd die termijn al vervroegd en samengevoegd met de start van de Premier League en de Serie A.

   

  "Het is niet goed voor het voetbal en de fans dat er nog transfers gebeuren als de competitie al 5 speeldagen aan de gang is", doelt Pro League-preses Marc Coucke op de Belgische situatie.

   

  De Pro League denkt eraan om de laatste transferdag ergens midden augustus in te plannen. "We moeten ook realistisch zijn: we kunnen niet te vroeg stoppen en de mercato midden juli afronden, wanneer de competitie weer begint. Dat zou van de FIFA ook niet mogen. Het is een hypothese, maar er is nog geen beslissing."

  Vierde vervanging en VAR

  • De Pro League heeft ook een voorstel gelanceerd om bij verlengingen een vierde wissel mogelijk te maken in Belgische competities zoals de Croky Cup. In internationale competities is die regel al van toepassing. De vierde wissel zou dan in verlengingen kunnen doorgevoerd worden.
  • Ook de VAR kwam vandaag ter sprake.  De Pro League wil aan de videoscheidsrechter een virtuele buitenspellijn ter beschikking stellen, zoals die ook op tv te zien is. Die lijn, berekend door een computer, moet het makkelijker maken om te oordelen of een speler buitenspel staat.