• home
 • video
 • pas verschenen

  60 zeges, maar op zoek naar geld: "Desnoods ga ik met mijn schaal rond"

  Het budgettaire plaatje van Patrick Lefevere is nog altijd niet rond.

  De zegeteller van Quick-Step Floors staat op 60 (!), maar ploegmanager Patrick Lefevere voert nog altijd een moeizame zoektocht naar sponsors. "Het is ongelofelijk, maar ik blijf niet bij de pakken zitten."

  "De gasten jutten elkaar op"

  Quick-Step Floors mocht gisteren de champagne twee keer laten knallen: in de Vuelta en in Groot-Brittannië. Het telraam geeft nu al 60 overwinningen aan. "Ons record van enkele jaren geleden is 62. We wilden dat cijfer verbeteren en we zijn niet meer veraf. Het moet eraan", legt Patrick Lefevere aan Sporza uit.

   

  "Iedereen die met een winning team te maken gehad heeft, weet in welke sfeer onze ploeg verkeert. Die gasten jutten elkaar op. De ene wil niet onderdoen voor de andere. We geloven in spurters, want zij zorgen voor overwinningen. En we hebben de kunst gevonden om kwantiteit met kwaliteit te combineren."

   

  Vooral Elia Viviani is met 17 zeges een schot in de roos. "Het is niet zo dat ik met de natte vinger mensen aanwerf. Kittel vertrok bij ons en Viviani had eigenlijk al een akkoord met UAE. Maar zij konden Kristoff halen en toen heb ik geen seconde geaarzeld om Viviani bij Sky te halen."

   

  "Ik had eerder al Cavendish weggeplukt bij Sky. Ik bedoel het niet negatief, maar daar moeten die sprinters hun plan trekken. Bij onze krijgen ze een lead-out. Ze nemen dat gretig aan."

  "Er is geen enkele jaloezie in onze ploeg"

  60 zeges, dan moet er toch wel een geheim recept zijn? "Ik heb ooit eens gezegd: als je geen tattoo van Quick-Step in je hersenen hebt, dan hoor je niet bij ons. Er is geen enkele jaloezie in onze ploeg."

   

  "Er zijn bij ons geen graden. Ik zet de lijnen uit en ik word omringd door hele goeie mensen. Ik heb een goeie staf en die koop je niet bijeen. Je bouwt daaraan."

   

  "En dankzij Zdenek Bakala heb ik 5 jaar geleden gedurende 4 jaar 3,6 miljoen euro kunnen investeren in de jeugd. Ik had ook als eerste een scout. Daar pluk ik nu de vruchten van."

  "Ik blijf proberen het budget rond te krijgen dat ik voor ogen heb"

  Op de Champs-Elysées na de Tour verklapte Patrick Lefevere (63) al dat hij op zoek was naar geldschieters. "Om voort te doen met wat we nu bezig zijn, heb ik 4 à 5 miljoen euro nodig", zei hij toen. Begin september is die situatie niet veranderd.

   

  "Helaas niet", zegt hij. "Het is ongelofelijk en het is contradictorisch aan het succes. Het gaat heel moeilijk. Maar ik blijf niet bij de pakken zitten. Ik blijf proberen het budget rond te krijgen dat ik voor ogen heb."

   

  "Ik begrijp dat mensen niet snappen dat ik nog altijd geld zoek. Ik heb misschien ook een strategische fout gemaakt door veel te laat te communiceren naar de buitenwereld."

   

  "Iedereen dacht dat het bedrijf Quick-Step en de ploeg Quick-Step onafscheidelijk waren, dat dit voor het leven was. Maar bedrijven en mensen realiseerden zich niet dat er nog ruimte was voor anderen."

  "Het is een koopje, maar je moet de koper vinden"

  Intussen speurt Lefevere dus naar nieuwe opportuniteiten. "Je kunt hoofdsponsor worden bij een ploeg met een return van bijna 100 miljoen euro. Dat is eigenlijk een koopje, maar je moet de koper vinden."

   

  "Of ik een deadline heb? Dat zal wel moeten. Ik wil die datum niet uitspreken, want dan pinnen mensen zich daar ook weer op vast."

   

  "Ik ben met veel dingen bezig, ik reis van de ene afspraak naar de andere. Ik weiger op te geven, maar als het niet anders kan, dan zal ik met de schaal moeten rondgaan."