• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondsparket en Moeskroen stappen naar evocatiecommissie over indicatieve tabel

  " "

  Wesley werd geschorst voor 6 duels na een elleboog, maar zat er na een beroep maar 2 uit.

  Mogelijk moeten Wesley Moraes (Club Brugge) , Mehdi Carcela (Standard), Eric Ocansey (Eupen) en Loris Brogno (Beerschot Wilrijk) toch hun schorsingsdagen uitzitten. Het bondsparket is immers in evocatie gegaan, nadat ze vrijgesproken waren in beroep op basis van een niet-rechtsgeldige "indicatieve tabel".

  Het was een heuse soap: de zware straffen van Wesley (6 speeldagen, waarvan hij er al 2 uitzat), Carcela (2), Brogno (2) en Ocansey (4) werden in beroep door de Geschillencommissie kwijtgescholden. 

   

  De commissie kon niet anders, omdat de indicatieve tabel waarop hun vervolging gebaseerd was niet op de correcte manier was goedgekeurd door de Pro League. Er was heel wat heisa over de zaak, want plots mocht Wesley meedoen in Club-Anderlecht en Standard, dat de zaak in beroep won, mocht beschikken over Carcela.

   

  De evocatiecommissie kijkt alleen naar procedurefouten. Als de spelers alsnog schuldig worden bevonden, moet Wesley nog 4 matchen brommen en de andere 3 hun hele schorsing.

  Moeskroen in evocatie om Dieudhiou wél 4 matchen aan de kant bleef

  Vorige week maakte Moeskroen al bekend dat het in evocatie zou gaan. Zijn speler Christophe Dieudhiou, die op de eerste speeldag rood kreeg, zat zijn 4 dagen schorsing uit. "Wij vragen dat de evocatiecommissie zich over zijn schorsing buigt. Dit gaat over een speler die geschorst werd door een tabel die niet rechtsgeldig bleek. Dit moet herbekeken worden, niet meer, niet minder", verklaarde algemeen directeur Paul Allaerts, die het gelijkheidsprincipe hekelde.

   

  Een van de opties noemde Allaerts vorige week het herspelen van de wedstrijden. "Maar we wachten af hoe de evocatiecommissie oordeelt."

   

  Volgens bondswoordvoerder Pierre Cornez worden de dossiers midden september behandeld. Een precieze datum is er nog niet.

  Pro League maakt tabel in orde

  Na een mail die op 13 augustus rondgestuurd werd door Pro League-CEO Pierre François beschouwt alvast één kamer van de Geschillencommissie de indicatieve tabel voor geldig. Daarom kreeg Ognjen Vranjes van Anderlecht eind augustus ook 3 speeldagen schorsing. 

   

  Pro League-voorzitter Marc Coucke kon leven met die uitspraak, maar twitterde dat hij hoopte dat het bondsparket in evocatie zou gaan "zodat iedereen een correct vonnis krijgt". En zo geschiedde.

   

  Coucke pakt trouwens vandaag met de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van de Pro League de indicatieve tabel aan, zodat er geen moeilijkheden meer mee zijn in de toekomst.