• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "We moeten nog veel ontdekken van wat verborgen is in deze Vuelta"

  Morgen is het weer koers in de Ronde van Spanje.

  Het Vuelta-peloton mocht vandaag even uitblazen, maar commentator Michel Wuyts kaartte op de rustdag na over de eerste 9 ritten van de Ronde van Spanje. 

  "Ik amuseer me geweldig door de afwisseling"

  "Of deze Vuelta tot dusver mijn verwachtingen ingelost heeft? Niet volledig", opent Michel Wuyts. "Ik ben op zoek naar een renner die plaats kan nemen bij de allergrootsten. Vaak staat zo iemand op in de Vuelta, denk maar aan Fabio Aru. Maar ik zie die voorlopig niet."

   

  "De voorbije 9 dagen heeft nog niemand gezegd: ik val aan en ik blijf weg. We zitten in een Vuelta van de nivellering, en niet noodzakelijk naar boven. Ik zou zelfs zeggen: naar beneden. Dat is een beetje jammer, wat dat betreft ben ik op mijn honger blijven zitten."

   

  "Anderzijds vind ik de afwisseling weer geweldig om te beleven. Het is zo anders dan in de Tour, met een andere inleving in het wedstrijdgebeuren en een andere uittekening van het parcours."

   

  "Na 9 dagen hebben de sprinters slechts 2 kansen kunnen grijpen. Die andere kansen waren eerder iets voor de punchers. Die afwisseling zorgt ervoor dat ik me hier geweldig amuseer."

  "Ik duim dat Nibali er in de derde week doorkomt"

  In zijn voorbeschouwing had Michel Wuyts vier favorieten met een vraagteken: Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Hoe staan zij er volgens onze commentator voor?

   

  "Ik maak me zorgen om Nibali. Als hij in de Gazzetta zegt dat hij twijfelt of hij ooit nog zijn vorm van weleer zal bereiken, dan ben ik geneigd om hem te geloven. Want Nibali heeft nooit rond de pot gedraaid."

   

  "Moet hij hier nog blijven en hopen op de kentering? Zal hij wel helemaal in orde zijn voor het WK? Naar mijn gevoel verdient hij wel een wereldtitel. Ik duim voor hem dat hij er in de derde week doorkomt."

  "Aru weet hoe hij een grote ronde moet indelen"

  "Fabio Aru zit er nog bij, maar hij maakt geen indruk", zegt Michel Wuyts over de tweede Italiaan. "Hij volgt, maar de meeste renners aan het front zijn volgelingen. Alleen LottoNL-Jumbo onderneemt in blok. Dat is mooi, maar het levert weinig rendement op."

   

  "Aru zit daar tussen, maar is blijkbaar nog niet bij machte om er van weg te raken. Dat moet als hij deze Vuelta wil winnen, want zijn capaciteiten als tijdrijder zijn te beperkt."

   

  "Hij moet tijd pakken in de bergen en dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Maar hij weet hoe hij een grote ronde moet indelen."

  "Quintana: angst of kan hij niet beter?"

  Wat met Nairo Quintana? "Hij is goed op het vlakke en positioneert zich goed in de riskante ritten. Maar bij de aankomsten boven was hij toch ook vrij machteloos. Hij doet een poging om weg te rijden, maar valt dan terug."

   

  "Is dat door angst voor wat nog komt? Of is dat van niet beter kunnen? Op basis van de Tour denk ik aan het tweede, maar dat is alleen maar een gevoel. We moeten nog veel zien van wat verborgen is in deze Vuelta."

  "Veel respect voor wat Valverde doet"

  Alejandro Valverde won in deze Vuelta al twee ritten. "Van een man van 38 jaar kan je moeilijk vragen dat hij nog meer invult dan wat hij nu doet. Hij rijdt speels rond, wint twee ritten en was ei zo na leider."

   

  "Maar de Vuelta winnen, dat geloof ik niet. Ik heb gisteren in de bergen genoeg gezien. Er komen nog veel aankomsten bergop en dat zal zich herhalen. Maar toch: veel respect voor wat hij doet."

  "Uran zou weleens sluipmoordenaar kunnen zijn"

  Wie zal dan met de eindzege aan de haal gaan? "Op basis van mijn laatste indruk: een van de Colombianen. Quintana zet ik erbij, toch nog altijd vanwege zijn naam en potentieel."

   

  "Van Miguel Angel Lopez weet ik dat vorig jaar zijn derde week in de Vuelta zijn beste week was. En daar ligt nog wat te wachten. En Rigoberto Uran zou weleens de sluipmoordenaar kunnen zijn. Je ziet hem niet, hij leidt een verborgen bestaan in het peloton."

   

  "Hij kan een tijdrit rijden en gaat de lijn van het verborgene blijven aanhouden. Als er nog drie overblijven, zal hij erbij zijn. En dan acht ik hem in staat om op een podiumplaats te mikken."

   

  "Maar nog beter dan dat trio is volgens mij Wilco Keldermann. Maar hij heeft die pech gehad en in de Vuelta kun je dat bijna niet goedmaken. Zonder dat defect was hij mijn favoriet, ook al door die tijdrit. Maar nu gaat mijn gevoel naar de Colombianen uit."