• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-prof Van Goolen wordt in Varese wereldkampioen gran fondo

  België heeft op het WK gran fondo in Varese 3 regenboogtruien in de wacht gesleept. De opvallendste winnaar was Jurgen Van Goolen, die 5 jaar geleden het profwielrennen vaarwel zei.

  Jurgen Van Goolen reed in zijn carrière onder meer voor Quick-Step, Discovery Channel en CSC. Een van zijn hoogtepunten kende hij op het WK in Varese, waar hij in 2008 elfde werd na een sterke race.

   

  In datzelfde Varese wordt hij 10 jaar later effectief wereldkampioen. Van Goolen heeft zich na zijn carrière op de gran fondo's gericht, populaire amateurwedstrijden die hun oorsprong kennen in Italië.

   

  Van Goolen reed mee in de klasse 35 tot 39 jaar. In de sprint klopte hij na 130 kilometer landgenoot Frederic Glorieux. Met ook nog Marie Dessart (35-39) en Patrick Cocquyt (55-59) was het voor België een succesvol WK.

  Niels Merckx eindigt 2e allround, Rémi Cara 3e

  Niet op het hoogste schavotje, maar er juist onder eindigde Niels Merckx. De elite zonder contract reed naar een zilveren medaille in de klasse 19 tot 34 jaar. Dat leverde hem meteen ook de tweede plaats allround op. Achter Merckx stond 2 keer nog een Belg: belofte Rémi Cara (20). Alleen de Italiaan Tommaso Elettrico was te sterk.

  Ook Prost reed mee

  Ook Alain Prost, viervoudig wereldkampioen F1, was afgezakt naar Varese. Hij liet de GP in Monza links (eigenlijk rechts in dit geval) liggen, maar kon geen hoge ogen gooien in de klasse 60-64 jaar. Hij kwam niet verder dan een 131e plaats.