• home
 • video
 • pas verschenen

  Wonderkind Duplantis: "Ik kan het wereldrecord polsstokspringen breken"

  Armand Duplantis is pas 18 jaar, maar werd op het EK in Berlijn al Europees Kampioen met een mooie 6,05 meter. Sportweekend had een gesprek met hem tijdens de Memorial Van Damme: "Alsof ik hiervoor gemaakt ben."

  Polsstokspringen zit Armand Duplantis in de genen. Ook Vader Greg was een polsstokspringer. Hij liet zijn zoon altijd oefenen in de tuin en zag snel dat die er goed in was: “Armand is een goede atleet. Als hij ergens zijn zinnen op zet, dan is hij er meestal ook goed in. Maar in  polsstokspringen was hij uitzonderlijk.”

   

  Armand Duplantis: “Ik doe het al van mijn vierde en het voelt daarom

  heel natuurlijk aan. Alsof ik ervoor gemaakt ben.”

   

  "Het belangrijkste is dat je geen angst hebt en dat je vertrouwen

  hebt in wat je doet. Dat mentale aspect heb ik van mijn vader. Hij is een echte

  waaghals, al ben ik meer doordacht. Mijn vader was vooral crash and burn.

  "Op het EK voelde ik me weer 4 jaar oud"

  In elke jeugdcategorie vanaf 7 jaar verbeterde Armand het wereldrecord. Dat schept verwachtingen. Toch lijkt hem dat niet te raken: “In Berlijn op het EK voelde ik me op de piste alsof ik weer 4 jaar was en in de tuin aan het spelen was. "

   

  Maar kan hij ook het outdoor record van Sergei Boebka (6,14 meter) verbreken? 

  "Het voelde op het EK niet zo serieus als het zou moeten zijn. Alles ging vanzelf.  Ik wil het wereldrecord dan ook heel graag breken. Ik voel dat ik er dicht genoeg bij zit om dat zonder schroom te zeggen.”

   

  Vader Greg beaamt: “Ik weet dat hij het kan. Ik weet dat hij fysiek en technisch nog sterker kan worden."