• home
 • video
 • pas verschenen

  RETRO: 3 legendarische duels van Club tegen zijn CL-opponenten

  Club Brugge viert

  Krijgen we straks weer een Brugs mirakel tegen Dortmund?

  Met Atletico, Dortmund en Monaco lootte Club Brugge 3 clubs met een rijk palmares. 3 clubs ook waar Club een bijzondere voorgeschiedenis mee heeft.

  1992: Club Brugge-Atletico 2-1 (heen: 2-3)

  Eind jaren 80, begin jaren 90 was het bijna normaal dat een Belgische club doorstootte tot ver in de eindfase van een Europees bekertoernooi. Toch was de overwinning van Club tegen Atletico behoorlijk sensationeel.

   

  Club had in Madrid de schade kunnen beperken (3-2), maar moest ook in eigen stadion lang de wet van de sterkste ondergaan. Atletico vergrootte de voorsprong door Futre en trapte ook nog eens op de paal.

   

  De match kantelde na een strafschop op Foeke Booy. Een atoomschot van Querter bracht Club weer in de match. Atletico kreeg nog enkele behoorlijke kansen, maar het was een rush van Verspaille en het torinstinct van Booy die alsnog voor het verschil zorgden.

  Verslag van de heenmatch

  Verslag van de terugmatch

  1987: Club Brugge-Dortmund 5-0 (heen: 0-3)

  Voor een van de meest legendarische Brugse avondjes moeten we terug naar 1987. Na de 3-0-nederlaag in Dortmund leek Club uitgespeeld in de UEFA-cup, maar op een koude decemberavond voltrok zich alsnog een mirakel. Met dank aan de 2 Van der Elsts.

   

  Vooral Leo had een productieve avond. Hij verdubbelde na de rust de score, nadat Ceulemans er vroeg in de match al 1-0 van had gemaakt. De cruciale 3e goal bleef lang uit - 2 doelpunten van Club werden afgekeurd - maar na een lichte duwfout op Rosenthal kon Van der Elst op strafschop alsnog verlengingen afdwingen.

   

  Daarin was het de beurt aan die andere Van der Elst, Franky, die een van zijn weinige doelpunten uit zijn carrière maakte. Met een nieuwe penalty zette Leo (geen (dichte) familie van Franky overigens) nog de slagroom op de taart.

  1988: Monaco-Club Brugge 6-1 (heen: 0-1)

  Club Brugge mocht als landskampioen aantreden in Europacup I. Daar had het in de eerste ronde alle moeite van de wereld om Brøndby opzij te zetten. In de 1/8e finales trok het met een 1-0-zege uit de heenmatch (goal M'Buyu) naar Frankrijk. Maar dat werd een calvarietocht.

   

  5-0. Dat stond er na een halfuur al te lezen op het scorebord. Met dank aan 2 goals van Fofana en Touré. Audoor kon nog milderen tegen het Monaco van o.a. Hoddle en Weah, maar uitblinker Fofana legde de 6-1-eindstand vast.