• home
 • video
 • pas verschenen

  Dewulf over hitte in New York: "Het is voor niemand leuk"

  Novak Djokovic.

  Novak Djokovic ziet af in New York.

  De temperaturen swingen de pan uit in New York, maar de deelnemers aan de US Open moeten het beste van zichzelf blijven geven in de loden hitte. Gisteren regende het opgaves. Is tennissen in zo'n Amerikaanse bakoven wel verantwoord? Filip Dewulf: "Het is voor niemand leuk en dan kun je je afvragen of je wel goed bezig bent."

  "De hoge vochtigheidsgraad is het grootste probleem"

  De thermometer in New York geeft dezer dagen 40 graden aan. "Op de tennisbanen is er weinig schaduw. Er valt niet aan te ontsnappen", vertelt Filip Dewulf, die de US Open voor Het Laatste Nieuws volgt.

   

  "De hoge vochtigheidsgraad is het grootste probleem. Je zweet enorm en je verliest ook veel energie. Er is weinig zuurstof in de lucht. Na een zware rally moet je even bekomen, maar je zweet zo hard en dat krijg je niet aangevuld. Je moet enorm veel drinken."

   

  "De spelers wisselen ook veel van outfit, want de kleren plakken aan je lichaam. Dat is onaangenaam om te spelen. Het kruipt zelfs tot in je schoenen en met natte kousen krijg je ook makkelijker blaren. Je kunt je racket ook minder goed vasthouden. Het is echt niet simpel."

  "Het is dweilen met de kraan open"

  "Deze hitte komt hier wel vaker voor, maar het is nu redelijk extreem", zegt ervaringsdeskundige Filip Dewulf. "Ik zag gisteren Ruben Bemelmans van de baan stappen en dat zag er niet goed uit. Dan kun je je afvragen of dat wel verantwoord is."

   

  Worden er te weinig maatregelen genomen? "Je hebt een pauze van 10 minuten, maar dat is vooral handig voor de jongens en meisjes op Centre Court, waar airconditioning is in de kleedkamers."

   

  "Maar op de buitenbanen moeten spelers wandelen naar een koelere plek om daar even te bekomen en dat stelt niet veel voor. 10 minuten later moet je al terug zijn. Het is dweilen met de kraan open."

  "Reactie? Zal vanuit het toernooi moeten gebeuren"

  "In Australië zijn er hitteregels, misschien moeten ze daar in New York ook eens over nadenken", gaat Filip Dewulf voort. "Gisteren waren er 5 opgaves. Dat is niet goed voor deze sport. Ook voor het publiek is het niet aangenaam. Het is voor niemand leuk en dan kun je je afvragen of je wel goed bezig bent als toernooi."

   

  Moet er dan een signaal komen van de spelers? "Het blijft een individuele sport. We hebben het nog niet vaak gezien dat spelers zich verenigen om zulke zaken aan te kaarten. Het zal eerder vanuit het toernooi moeten gebeuren."