• home
 • video
 • pas verschenen

  Veterane Schnyder oudste qualifier op hoofdtabel US Open

  Patty Schnyder

  Schnyder maakte in 2015 haar comeback.

  In de eerste ronde van de US Open bij de vrouwen kreeg ex-winnares Maria Sjarapova met Patty Schnyder een oude bekende als tegenstandster. De bijna 40-jarige Zwitserse overleefde in New York als oudste speelster ooit de kwalificaties van een grandslamtoernooi. Het was haar eerste optreden op Flushing Meadows in acht jaar.

  Maria Sjarapova (WTA-22) nam het in haar openingsronde op tegen oudgediende Patty Schnyder (WTA-186). De Zwitserse ex-nummer 7 van de wereld mag in december 40 kaarsjes uitblazen, maar maakte het de vijfvoudige grandslamwinnares nog knap lastig. Ze hield de winnares van 2006 bijna twee uur aan de praat, maar moest uiteindelijk de duimen leggen in twee sets (6-2 en 7-6).

   

  Voor Schnyder was het haar eerste deelname aan de hoofdtabel van een grandslamtoernooi sinds 2011, toen ze na Roland Garros op pensioen ging. In 2015 begon het toch terug te kriebelen, en de Zwitserse kondigde haar comeback aan. Die voerde haar eerst langs de kleinere toernooien op het circuit, maar nu schopte ze het dus tot de 1e ronde van de US Open. 

  Tijdsgenote Clijsters en Henin

  Voor wie het Belgische tennis al jaren nauwgezet volgt, doet de naam van Patty Schnyder waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Haar beste resultaat op een grandslamtoernooi kwam er namelijk op de Australian Open in 2004, waarin ze pas in de halve finales uitgeschakeld werd door Kim Clijsters. 

   

  Clijsters, het toenmalig nummer 2 van de wereld, zorgde zo voor een volledig Belgische finale. Daarin wachtte Justine Henin, het toenmalig nummer 1, haar op. De finale eindigde uiteindelijk in het voordeel van Henin, die na drie sets haar eerste Australian Open en haar derde grandslamtitel in de lucht mocht steken.

   

  Het was de derde keer dat Henin en Clijsters tegenover elkaar stonden in een grandslamfinale, en de derde keer dat Henin aan het langste eind trok. Clijsters zou de Australian Open uiteindelijk winnen in 2011, haar vierde grandslamzege in totaal. Henin klokte aan het einde van haar carrière af op zeven grandslamtitels.

  Herbeleef nogmaals de finale tussen Henin en Clijsters

  Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd tegen Schnyder