• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympisch kajakkampioene Osypenko-Radomska weigert controle en wordt geschorst

  Radomska, hier in Peking in 2008, moet op de strafbank zitten.

  Olympisch kajakkampioene Inna Osypenko-Radomska (36) is vier jaar geschorst door de internationale federatie ICF. Ze wordt gestraft omdat ze een dopingcontrole buiten competitie weigerde.

  In mei weigerde Inna Osypenko-Radomska een dopingcontrole. Sindsdien kwam ze niet meer in competitie. De atlete werd vandaag voor vier jaar geschorst.

   

  "Een ban van vier jaar is een duidelijke boodschap voor de atleten: ze moeten de regels volgen", verklaarde ICF-secretaris-generaal Simon Toulson. "Atleten moeten niet denken dat ze een schorsing kunnen vermijden door een dopingcontrole te weigeren."

   

  De 36-jarige Osypenko-Radomska, die in 2014 de Oekraïense voor de Azerbeidzjaanse nationaliteit ruilde, veroverde in 2004 in Athene een eerste olympische medaille: brons op de K1 500 meter. Op die afstand werd ze in 2008 in Peking olympisch kampioene, vier jaar later was ze in Londen goed voor zilver op de 200 en 500 meter.

   

  Op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro kaapte ze nog brons weg op de 200 meter. In 2010 kroonde ze zich tot wereldkampioene op de 500 meter en daarnaast verzamelde ze nog vijf medailles op wereldkampioenschappen.