• home
 • video
 • pas verschenen

  Extreem warm op de US Open: zelfs Djokovic wordt er ziek van

  Novak Djokovic

  Novak Djokovic duwt een ijshanddoek tegen zijn gezicht.

  David Goffin en Ruben Bemelmans kaartten het gisteren al aan en ook bij de andere spelers is de extreme hitte hét gespreksonderwerp op de US Open. New York kreunt onder tropische omstandigheden, wat al tot veelvuldige opgaves en fysieke ongemakken heeft geleid. 

  "Voor het organisme is het gevaarlijk"

  David Goffin was zeer tevreden dat hij zijn eerste rondepartij in drie sets kon afmaken. "Door de extreme omstandigheden voel je je niet goed op de baan. Je probeert daar zo goed mogelijk mee om te gaan." 

   

  De hitte en luchtvochtigheid hebben een grote impact op het spel. "Je outfit wordt heel zwaar en plakt al na 2 punten. Ik nam tien shirts en tien shorts mee. Je racket vasthouden is moeilijker en de ballen komen heviger aan. Alles maakt het minder aangenaam. Je krijgt ook buikpijn doordat het lastiger is om te eten en te drinken. Dat maakt het zwaar voor het lichaam. Dat zag je vandaag met heel wat opgaves en krampen."

   

  Er gaan dan ook stemmen op om wedstrijden te laten stopzetten, net als bij regen. "Het programma moet gevolgd worden, maar dat is zwaar. Ik zag heel wat spelers bleek rondlopen vandaag. Berankis moest overgeven in de kleedkamer, hij kon zijn match niet afwerken. Voor het organisme is het gevaarlijk", zei Goffin. 

  "Zwaarste match die ik ooit speelde"

  Ook Ruben Bemelmans vond dat in dergelijke omstandigheden de match onderbroken zou moeten worden. "Vandaag heeft dat aangetoond. Enkele matchen konden niet uitgespeeld worden door de hitte en de vochtigheid, omdat iemand niet meer voort kon. Dit is geen tennis meer, maar een geluksspel. In zulke omstandigheden moet je de match stopzetten en op een andere dag of op een ander moment doordoen."

   

  "De match van vandaag was de zwaarste uit mijn carrière, niet mentaal maar fysiek. Het was niet aangenaam om te tennissen. Zeker geen 5 sets. Dit gevoel wil ik niet meer meemaken. Na 2 punten ben je al zo moe als normaal na een set. Na de eerste set leek het of we al 3 uur op het terrein stonden."

  Veel opgaves, ook Djokovic ziek van de hitte

  De hitte eiste gisteren dan ook verschillende slachtoffers. Er waren liefst 5 opgaves bij de mannen en een aantal spelers werden ziek van de hitte. Ex-nummer 1 van de wereld en Wimbledon-winnaar Novak Djokovic vroeg tijdens zijn wedstrijd tegen de Hongaar Marton Fucsovics zelfs om een emmer, omdat hij vreesde dat hij zou moeten overgeven.

   

  De organisatie zag dat de Serviër bij momenten nogal wankel op zijn benen stond, en besloot uiteindelijk om een "heat rule" in te voeren. Een dergelijke regel bestaat al bij de vrouwen, waardoor er in extreme hitte 10 minuten pauze toegekend wordt tussen de 2e en de 3e set. Bij de mannen is er geen officieel reglement voor de warmte, maar voor het eerst op de US Open paste de organisatie een Extreme Heat Policy toe. Daardoor konden ook de mannen 10 minuten rusten tussen set 3 en set 4. 

   

  "Ik kon slechts bidden dat ik me wat beter zou gaan voelen, want het ging aanvankelijk niet goed met me", gaf Djokovic toe. "Vooral tijdens de eerste drie sets voelde ik me vaak ziek. Ik dank de organisatie dan ook voor de 10 minuten rust, we hadden het allebei hard nodig."

  Voorzorgsmaatregelen belangrijk, ook voor fans

  Tot slot benadrukte de organisatie ook het belang van voorzorgsmaatregelen bij de fans. Toeschouwers worden aangemoedigd om zonnecrème mee te nemen en ook genoeg te drinken. Hydratatie bij dergelijke temperaturen is dan ook heel belangrijk. Gisteren werden een aantal mensen in het publiek onwel.