• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereld op z'n kop: Russische dopingzondaars krijgen betere medaille

  Pojstogova en Savinova

  Pojstogova (l) knuffelt haar landgenote Savinova (r) in Londen.

  De schorsingen die zijn uitgesproken na het Russische dopingschandaal blijven voor een estafette aan olympische medailles zorgen. Opvallend is dat 2 Russinnen die zelf dopinggebruik toegaven of betrapt werden profiteren.

  Maria Savinova werd op de Spelen van Londen olympisch kampioene op de 800 meter en mocht die titel vieren met haar landgenote Jekaterina Pojstogova, die brons veroverde. Maar na een positieve test mocht Savinova haar gouden plak inleveren. Opvallend is dat Pojstogova daarvan profiteert. Zij krijgt een upgrade van brons naar zilver. Nochtans zit Pojstogova momenteel een schorsing uit, omdat ze in 2017 zelf ook dopinggebruik toegaf.

   

  Ook Tatiana Tomasjova is niet onbesproken. Zij werd in 2008 geschorst, omdat in haar staal urine van iemand anders werd aangetroffen. Op de Spelen van 2012 viel ze naast het podium op de 1.500 meter, maar door de schorsing voor de Turkse vrouwen Alptekin en Bülüt schuift ze alsnog op naar zilver.

   

  "De 2 atletes werden getest tijdens de Spelen in 2012 en hun stalen werden in 2015 en 2017 nog eens hertest. Telkens werden geen overtredingen vastgesteld", geeft het Internationaal Olympisch Comité als verklaring mee.