• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische tandarts verpulvert wereldrecord op Appalachian Trail

  Karel Sabbe

  Karel Sabbe op de top van Mount Katahdin, het eindpunt van de Trail.

  Iets meer dan 2 marathons per dag over een bergachtig terrein heeft Karel Sabbe de voorbije 41 dagen afgewerkt. Het leverde hem het wereldrecord op op de legendarische Appalachian Trail in de VS.

  De Appalachen zijn een gebergte dat zich uitstrekt over de hele Amerikaanse oostkust. Wie het wil doorkruisen staat voor een helse tocht van 3.525 kilometer over onherbergzaam terrein. Voor ultralopers is deze route de heilige graal. Joe McConaughy deed er een jaar geleden 45 dagen over, wat toen al een fabelachtige verpulvering was van de toptijd.

   

  Maar dat record heeft dus niet zo lang standgehouden. Tot Karel Sabbe aan zijn strooptocht begon over de rug van de Appalachen. De tandarts uit Gent liep gemiddeld 2 marathons per dag en perste er op het einde nog een adembenemende slotsprint uit: 140 kilometer op de laatste dag. En dat terwijl hij dagelijks zo'n 4.000 à 5.000 hoogtemeters moest overwinnen. Sabbe deed er uiteindelijk 41 dagen 7 uur en 31 minuten over.

   

  "In het jaar 60 voor Christus schreef Julius Caesar: "Van alle Galliërs zijn de Belgen de dappersten." 2.000 jaar later schuilt er nog altijd wat waarheid in die zin", lezen we op de Instagram van Sabbe.

   

  "Niemand heeft een gemiddelde van meer dan 50 mijl (80 km, red) per dag gehaald op deze epische Appalachian Trail. Bovendien ben ik de eerste die zowel het record op de Appalachian Trail en Pacific Crest Trail in handen heeft. Ik ben meer dan trots. Ik ben bevoorrecht dat ik dit ongelooflijke avontuur heb mogen meemaken."