• home
 • video
 • pas verschenen

  "Mourinho voerde weer toneelstuk op, maar straks wordt hij klucht"

  José Mourinho

  José Mourinho krijgt weer stevig de wind van voren na de mislukte start van Manchester United.

  Met 3 op 9 kent Manchester United de slechtste competitiestart sinds 1992. Na de 0-3 tegen Tottenham trok José Mourinho alle aandacht naar zich toe. Een bewuste strategie, zo legt Bram Lambert (Play Sports) uit.

  Met de 0-3-zege van Tottenham op Old Trafford mag Manchester United een nieuwe zwarte bladzijde bijschrijven in zijn sowieso al niet al te fleurige recente geschiedenis. Play Sports-commentator Bram Lambert was maandag in Manchester en zag hoe de sfeer na de rust omsloeg.

   

  "Het 3e doelpunt was het breekpunt. Enkele tientallen fans waren al naar huis gegaan, maar ineens was er een collectieve stand-up. Niet om te applaudisseren voor het goeie spel, maar wegens het drama dat zich afspeelde."

   

  Er waren veel spelers die onder de maat waren, maar toch ging het achteraf maar over 1 persoon: José Mourinho. "Mourinho is er een meester in om alle aandacht naar zich te trekken en zo zijn eigen spelers in bescherming te nemen. Zo wordt de ploeg ontzien. Iedereen spreekt nu alleen over Mourinho."

  "De persconferentie was fenomenaal"

  Vooral de persconferentie van Mourinho weekte heel wat los. "Hij was heel strijdvaardig. Het begon al na het laatste fluitsignaal, toen hij nog een minuut bleef applaudisseren. Ik zou zeggen op een bescheiden manier, maar het blijft wel Mourinho."

   

  "De persconferentie was fenomenaal. Het bouwde zich op. Eerst bond hij de strijd aan met de kritische journalisten. Hij benadrukte steeds hoe goed United wel was in de eerste helft. Toen ze bleven doorgaan kwam hij met die uithaal over zijn 3 titels ("meer dan alle 19 andere trainers in de Premier League samen"). Ik denk dat dat voorgekauwd was en hij een moment zocht om het te brengen."

   

  "Het was Mourinho op zijn best. De journalisten smullen daarvan. Het lijkt op een toneelstuk dat hij zelf heeft geschreven. Maar ik vrees dat het ooit het toneelstuk te veel wordt. Op den duur word je een klucht van jezelf."

  "Misschien geeft voorzitter wél geld uit voor zijn ontslag"

  In Engeland klinkt steeds vaker dat de tactiek en aanpak van José Mourinho voorbijgestreefd zijn. "Het spel dat hij brengt, past niet bij United", vindt Bram Lambert. "De fans zijn zo verwend geweest en verlangen ernaar dat die tijden terugkeren. Als de resultaten meevallen, kunnen ze het slechte spel nog vergeven, maar als ook het resultaat slecht is, is het lastig om tegen de kritische fans te vechten."

   

  Volgens Mourinho is er te weinig kwaliteit bij United. Hij klaagde dan ook steen en been over een gebrek aan transfers. "Dat argument houdt niet veel steek als je weer een slordige 80 miljoen euro hebt uitgegeven. Je kunt ook niet zeggen dat de spelers op het veld prutsers zijn."

   

  "Een ontslag zou wel een dure zaak zijn. Het bestuur laat weten dat het hem blijft steunen, maar er is al een tijdje een strijd tussen voorzitter Woodward en Mourinho aan de gang (foto). Over het gebrek aan transfers. Het geld dat United deze zomer heeft uitgespaard, zal het misschien wel willen uitgeven als afkoopsom voor Mourinho."