• home
 • video
 • pas verschenen

  Voor deze Belgen wordt het een belangrijk jaar in de Ligue 1

  Als de transfer van Thomas Foket naar Reims een van de volgende dagen rondgeraakt spelen 12 Belgen in de Franse Ligue 1 dit seizoen.  Wat is hun status bij hun club en hoe belangrijk wordt dit seizoen? Sirik Geffray, commentator bij Eleven Sports en journalist bij Sporza, geeft het antwoord. Vandaag deel 1.

  "Meunier moet zich nu tonen, vooral in de CL"

  Vorig jaar speelde Meunier weinig omdat Dani Alves, de beste vriend van
  Neymar, zijn concurrent was. Hij liet duidelijk verstaan meer te willen spelen en heeft ondertussen wat geluk gehad. Alves is door een blessure eind vorig seizoen onbeschikbaar tot eind november. 

   

  Tot dan zal hij veel mogen spelen. Hij heeft nog een ander voordeel. Tuchel is een fan van een 3-4-3-systeem zoals de Rode Duivels  hanteren. Vraag is of Alves dat nog aankan, terwijl Meunier daar zeker de longen voor heeft. 

   

  December en vooral de periode na de winterstop zal veel duidelijk maken. Tegen dan zal Alves de wintervoorbereiding hebben meegemaakt. Meunier moet dus vooral nu zijn kans grijpen. In de competitie is dat geen probleem, maar hij zal zich vooral in de Champions League moeten tonen.

  "Tielemans is vreemd genoeg de ancien op het middenveld"

  Youri Tielemans staat voor een heel belangrijk jaar. Het jaar van de bevestiging. Vorig jaar stonden Fabinho en Moutinho voor hem in de pikorde, maar dit seizoen begon hij drie keer in de basis. 

   

  Zijn probleem is mogelijk dat Monaco veel spelers heeft gekocht en verkocht. Door de vele veranderingen zal Tielemans in the picture staan als diegene die de ploeg moet trekken. Zeker omdat hij een goed WK speelde en dat brengt verwachtingen mee. Op het middenveld is hij vreemd genoeg de ancien.

  "Sels is zeker nummer 1 bij Straatsburg"

  Zijn transfer naar Straatsburg was enigszins een verrassing, maar de ploeg had wel een doelman nodig. Vorig jaar bleef de club maar net in de Ligue 1, maar ze is wel alles op alles aan het zetten om te groeien en een middenmotor te worden.

   

  Sels is er zeker de nummer 1. Om meer speelgelegenheid te krijgen is het een goede keuze en hij zal er zich ook kunnen tonen als doelman. De ploeg speelt niet voor de top 6, dus zal hij genoeg werk krijgen. Ik denk wel dat hij de ambitie heeft om daar twee jaar te schitteren en dan hogerop te gaan. Dat Duitsland vlakbij ligt, is extra interessant voor hem.

  "De trainer wou Denayer graag hebben"

  Lyon zou Denayer al bijna 3 jaar volgen en 10 miljoen euro betaald hebben. Veel geld als je bedenkt dat we hem de laatste jaren niet echt hebben zien schitteren. Lyon zocht wel een centrale verdediger, maar had laten verstaan dat ze grote namen zouden aantrekken. 

   

  Toch zal hij speelkansen krijgen, want de trainer wou hem. Het wordt een belangrijk seizoen in zijn carrière. Denayer zal met Lyon Champions League kunnen spelen. Daar kan hij zich bewijzen nu hij verlost is van het statuut van huurling, maar ook om bij de Rode Duivels opnieuw over Boyata en Dendoncker te springen in de pikorde. 

  "Limbombe zal met argusogen gevolgd worden"

  Anthony Limbombe is de duurste transfer uit de geschiedenis van Nantes. De club heeft de ambitie om opnieuw Europees te spelen en trok daarvoor de jonge Portugees Miguel Cardoso aan als trainer. 

   

  Nantes speelde zijn eerste matchen met veel balbezit, maar zonder efficiëntie. Ik weet dus niet wat ze verwachten van Limbombe. Met 6 goals en 5 assists vorig seizoen was hij geen grote goalgetter. 

   

  Limbombe zal sowieso met argusogen gevolgd worden. Niet alleen door zijn recordprijs, maar ook omdat hij daar gebracht is door Mogi Bayat. Bayat bracht dankzij zijn goede band met de voorzitter vorig jaar El Ghanassy en Coulibaly naar Nantes en dat waren geen successen. Dat veroorzaakte kritiek.

  De 11 Belgen in de Ligue 1

  • Laurent Ciman (Dijon)
  • Jason Denayer (Lyon)
  • Björn Engels (Reims)
  • Baptiste Guillaume (Nîmes)
  • Isaac Leya Iseka (Toulouse)
  • Joris Kayembe (Nantes)
  • Anthony Limbombe (Nantes)
  • Thomas Meunier (PSG)
  • Stef Peeters (Caen)
  • Matz Sels (Straatsburg)
  • Youri Tielemans (Monaco)

   

  De andere Belgen in de Ligue 1 worden morgen behandeld.