• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgen in de Ligue 1: "In Frankrijk is Engels nog een nobody, die zich moet bewijzen"

  Elf Belgen verdienen momenteel hun brood in de Franse Ligue 1. Gisteren besprak Eleven-commentator en Sporza-journalist Sirik Geffray de 5 spelers die voor het jaar van de waarheid staan. Vandaag is het de beurt aan 1 verrassing en 5 spelers die zullen moeten knokken.

  "Leya Iseka zal enkel op zijn goals worden afgerekend"

  Aaron Leya Iseka verliet eind juni Anderlecht voor Toulouse. Daar verraste hij vriend en vijand door al drie keer in de basis te starten. Net als zijn broer, Michy Batshuayi, is hij een beetje een losbol, maar nog jong.

   

  Bij Toulouse kreeg hij de voorkeur op onder meer Toivonen. De club komt uit moeilijke jaren en heeft heel wat nieuwe spelers zoals Mathieu Dossevi (ex-Standard) gehaald. Iseka is goed omringd met creatieve spelers en zal  enkel afgerekend worden op zijn goals. Een goede zaak voor hem. 

  "Zie een aantal problemen voor Engels"

  Bjorn Engels wordt door Olympiakos voor 1 seizoen verhuurd aan Reims. Dat is verrassend, want Olympiakos had hem toch voor 7 miljoen gekocht en hij speelde heel wat in de Griekse competitie en 5 van de 6 matchen in de Champions League.

   

  Reims is een promovendus die voor het behoud zal moeten vechten. Ik zie een paar moeilijkheden voor Engels. Hij is een nobody in Frankrijk, waar niemand over zal roepen als hij niet speelt. Bovendien is hij gehuurd en zal hij moeten tonen dat hij degradatievoetbal kan spelen. Hij is al vaker geblesseerd geweest, dus ik ben benieuwd hoe hij dat zal doen.

  "Ciman laat zijn heldenstatus in LA achter voor een modale middenmoter"

  De late transfer van Laurent Ciman naar Dijon komt als een grote verrassing. Hij zegt zijn heldenstatus in LA vaarwel voor een modale middenmoter in Frankrijk. Dijon is en rustige ploeg zonder grote namen. Yoann Gourcuff (ex-Milan, ex-Lyon) is dit seizoen gehaald op zijn 32e, maar hij staat voorlopig niet in de basis.

   

  Dijon is met 9 op 9 begonnen aan het seizoen en Ciman komt terecht in een ploeg die wil voetballen. Voetballend zal Ciman wel meekunnen, maar de vraag zal zijn of hij op zijn 33e fysiek nog meekan in een top 5 competitie van Europa. Ciman is nooit de snelste geweest. Het wordt interessant om de volgende weken te zien of hij in de ploeg komt.

  "Kayembe heeft op zijn 24e nog altijd weinig ervaring"

  Joris Kayembe zit sinds vorig seizoen bij Nantes, maar scheurde tijdens een van de eerste trainingen zijn kruisbanden en heeft niet gevoetbald. In februari kwam hij terug en mocht hij een beetje spelen, maar in maart tegen Marseille moest hij weer met een knieblessure naar de kant.

   

  Voor hem wordt het belangrijkste om opnieuw fit en gezond te worden. Hij heeft nog altijd weinig ervaring op het hoogste niveau en dat is op je 24e toch lastig. 

  "Vrees voor moeilijk seizoen voor Peeters bij Caen"

  Vorig jaar had Stef Peeters (ex-STVV) het heel moeilijk voor Nieuwjaar, maar hij raakte in de ploeg naar het einde van het seizoen. Misschien had hij een aanpassingsperiode nodig. Caen is dit seizoen helemaal vernieuwd met een nieuwe trainer en voorzitter, maar ze verloren Santini en een andere spits. 

   

  Ik denk dat ze een moeilijk seizoen tegemoetgaan. Peeters zal moeten knokken tegen de degradatie, vermoed ik, bij een club die vernieuwd is. Dus net als voor Engels en Reims vrees ik voor een moeilijk seizoen voor club en speler. Het is een teken aan de wand als je in de derde match moet wijken als er van spelsysteem veranderd wordt.

  "Talent van Guillaume schommelt tussen Ligue 1 en 2"

  Baptiste Guillaume wordt door Angers uitgeleend aan Nîmes. Hij is een vreemde spits: een vechter, maar hij scoort iets te weinig. Nîmes is een promovendus en het  is 25 jaar geleden dat ze in Ligue 1 speelden.

   

  Ik denk dat hij in een rotatiesysteem zal terechtkomen, waarin hij spits nummer drie wordt. De carrière van het jeugdproduct van Lens en Rijsel stagneert een beetje de laaste jaren en zijn talent schommelt ergens tussen de Ligue 1 en Ligue 2.

  De 11 Belgen in de Ligue 1

  • Laurent Ciman (Dijon)
  • Jason Denayer (Lyon)
  • Björn Engels (Reims)
  • Baptiste Guillaume (Nîmes)
  • Isaac Leya Iseka (Toulouse)
  • Joris Kayembe (Nantes)
  • Anthony Limbombe (Nantes)
  • Thomas Meunier (PSG)
  • Stef Peeters (Caen)
  • Matz Sels (Straatsburg)
  • Youri Tielemans (Monaco)