• home
 • video
 • pas verschenen

  Vranjes in hoger beroep wel geschorst, Coucke: "Geen probleem mee"

  Hein Vanhaezebvrouck en Ognjen Vranjes

  Ognjen Vranjes moest van het terrein tegen Moeskroen.

  De indicatieve (straf)tabel blijft de gemoederen beroeren. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond heeft geoordeeld dat de tabel wél rechtsgeldig is. Het gebruikte deze argumentatie om Anderlecht-speler Vranjes toch te schorsen.

  Niet tegen Antwerp, Genk en Standard

  Ognjen Vranjes kreeg rood voor een drieste tackle in Anderlecht - Moeskroen (2-0). De beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep werd op de lange baan geschoven, omdat er onduidelijkheid was over de rechtsgeldigheid van de vernieuwde indicatieve (straf)tabel. 

   

  Zaterdag werden Wesley (Club Brugge), Carcela (Standard), Ocansey (Eupen) en Brogno (Beerschot Wilrijk) in beroep vrijgesproken, omdat het onvoldoende was bewezen dat de tabel goedgekeurd was door de Pro League. De verwachting was dan ook dat Vranjes vrijuit zou gaan, maar niets is minder waar.

   

  De verdediger van Anderlecht is daardoor geschorst voor de thuiswedstrijd tegen Antwerp (2 september) en Standard (23 september) en de verplaatsing naar KRC Genk (15 september). Vranjes moet ook 3.000 euro boete betalen.

  "Tabel is wel goedgekeurd"

  De Geschillencommissie Hoger Beroep oordeelde dat de mail van Pro League-CEO Pierre François aan bondsprocureur Marc Rubens wel geldt als bewijs voor de goedkeuring van de indicatieve tabel. 

   

  "Uit die mail van 13 augustus blijkt dat de leden van de raad van bestuur de indicatieve tabel unaniem hebben goedgekeurd", verklaart commissievoorzitter Rik Ascrawat.

   

  "Een definitieve goedkeuring en de nodige formaliteit mogen er niet voor zorgen dat alle overtredingen straffeloos blijven. Bovendien blijkt uit de overgemaakte stukken dat geen enkel bestuurslid opmerkingen had over het rapport van de werkgroep "Disciplinary" van de Pro League."

   

  "De indicatieve tabel is wat de Geschillencommissie Hoger Beroep betreft dan ook geldig vanaf 13 augustus en dus van toepassing in deze zaak", besluit de voorzitter.

  Een definitieve goedkeuring en de nodige formaliteit mogen er niet voor zorgen dat alle overtredingen straffeloos blijven.

  Commissievoorzitter Rik Ascrawat

  Anderlecht: "Nu hopen op volledige gerechtigheid"

  Bij Anderlecht leggen ze zich bij monde van voorzitter Marc Coucke neer bij de uitspraak. Coucke onderstreept dat Anderlecht de indicatieve tabel nooit heeft aangevochten (iets wat hij als voorzitter van de Pro League moeilijk kan). "We waren in beroep gegaan, omdat we 3 weken iets te veel vonden, niet met juridische spitsvondigheden."

   

  Coucke hoopt wel dat het bondsparket in evocatie gaat tegen de vrijspraak van de andere spelers (Carcela, Wesley, Ocansey en Brogno) "zodat iedereen een correct vonnis krijgt".