• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Zelden was schade zo groot na 2 ritten in grote ronde"

  De favorieten moesten meteen aan de bak in de tweede rit.

  Na een proloog en één etappe mogen al heel wat grote namen een streep trekken door hun klassementsambities in de Vuelta. Michel Wuyts meet de schade op. "Dit is een combinatie van een heel zwaar parcours en een vermoeid peloton."

  Victor Campenaerts had zijn zinnen gezet op de tijdrit en de rode trui, maar beet in het zand. "De tijdrit heeft me niet verrast", zegt Wuyts. "Rohan Dennis was de topfavoriet en heeft het ook gehaald. Weliswaar met een groter verschil dan verwacht. 6 seconden op een proloog van 8 kilometer is best indrukwekkend."

   

  "De rest plakt allemaal op elkaar. Een uitstekende Campenaerts heeft ondervonden dat er op WorldTour-niveau altijd wel een paar bovenuit steken. Toch was het een heel knappe prestatie van onze landgenoot."

   

  "In de proloog zagen we ook al voortekenen van het falen van Richie Porte. 51 seconden prijsgeven in zijn specialiteit is veel te veel. Het grote verdict volgde voor hem in de tweede etappe."

  "Door zwaar parcours is schade onwaarschijnlijk groot"

  "Een vlakke rit met een klimmetje op het einde", zo beschreef Fernando Escartin, technisch adviseur van de Vuelta-organisatie, de tweede etappe. Maar de eerste rit in lijn richtte toch een klein bloedbad aan bij de klassementsrenners.

   

  "De tweede rit was de meest spectaculaire", zegt Wuyts. "Het gebeurt zelden in een grote ronde dat de schade zo hoog oploopt na twee etappes. Dat heeft ten eerste te maken met de intrinsieke ongelijkheid in het peloton."

   

  "We krijgen in Spanje een in grote mate vermoeid peloton, maar er zijn ook een paar frisse jongens die ofwel uitgevallen zijn door blessures ofwel terugkomen na een mindere periode en hun laatste kans willen grijpen. Dat merk je ook, kijk maar naar de derde plaats van Laurens De Plus."

   

  "Het heeft ook te maken met de zwaarte van het parcours. Vuelta-patron Guillen durft in de tweede rit al stevig uit te pakken en het peloton gaat er vol tegenaan. Dan is de schade onwaarschijnlijk groot. Porte en Nibali zijn uitgeschakeld, Zakarin zit in slechte papieren, Carapaz volgt ook al op 2,5 minuut."

   

  "De Vuelta biedt veel meer afwisseling dan de Tour. Maar de verschillen kunnen er ook alleen maar komen omdat het peloton niet de sterkte heeft van in Frankrijk. Het Tourpeloton viert Pasen en komt op zijn paasbest, in Spanje is het eerder een "einde seizoen-verhaal". Maar die dynamiek komt de sportieve hoogstandjes wel ten goede.

  Het Tourpeloton komt op zijn paasbest aan de start, in de Vuelta is het toch een einde seizoen-verhaal