• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Attractief Genk lijkt grote uitdager van Club Brugge"

  Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de vijfde speeldag.

  Een topper tussen Club Brugge en Anderlecht levert altijd heel wat gespreksstof op, zeker als door een blunder van de Pro League nog eens twee geschorste spelers mogen starten. Peter Vandenbempt denkt er het zijne van.

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Club Brugge staat natuurlijk een stuk verder dan Anderlecht
  • Het is duidelijk dat Club opnieuw de te kloppen ploeg is
  • Teleurstellen in de eerste topper vond Vanhaezebrouck toch niet zo leuk
  • Met het hartverwarmende voetbal lijkt Genk grootste uitdager van Club
  • Het onbegrip over de indicatieve tabel is terecht heel groot

  Het geraamte van de kampioenenploeg staat er nog

  Of de topper iets zegt over de krachtverhoudingen tussen Club Brugge en Anderlecht? Een klein beetje. Het totale verschil was nu niet zo groot tussen beide ploegen, maar in de periodes van overwicht was Club Brugge wel duidelijk beter en dreigender dan Anderlecht.

   

  De bezoekers misten vernuft en ideeën na de rust, toen het zelf een beetje baas was. Individueel waren enkele prestaties van Club-spelers, zoals Wesley en Vanaken, wel veel beter dan bij Anderlecht.

   

  Club staat als ploeg natuurlijk een stuk verder dan Anderlecht, wat logisch is. Bij Brugge zijn er wel wat nieuwe spelers bij, maar het geraamte van de kampioenenploeg staat er nog. Sleutelspelers als Vormer, Vanaken en Wesley, die het voetbal van Club vormgeven, zijn er nog en ze zijn al in vorm, dat valt mee.


  Uiteraard is het nog veel te vroeg voor conclusies, maar het is wel duidelijk dat Club Brugge met deze week nog twee versterkingen erbij, met Rezaei en Amrabat, een zeer uitgebreide, sterke kern heeft. Ik denk dat ze toch weer de te kloppen ploeg zullen zijn.

  Voor Anderlecht in opbouw is het toch een klein tikje

  Er was wat euforie rond Anderlecht, maar die was er in elk geval niet bij de trainer. Hein Vanhaezebrouck was telkens de eerste om die 12 op 12 te relativeren. Hij wees erop dat de echte test nu pas zou volgen, met de match van gisteren, die van Antwerp op zondag en ook nog Genk en Standard.

   

  Anderlecht blijft hoe dan ook een ploeg in opbouw na toch een extreme make-over. Dan kan een nederlaag tegen Club Brugge zo vroeg in dat proces. Maar ik denk wel dat de coach, wat hij ook zei, teleurgesteld was over zijn spelers op bepaalde momenten, de zwakke start, het slappe voetbal, de verloren strijd op het middenveld, enzovoort.

   

  Toch een klein tikje, zou ik zeggen. Vanhaezebrouck gaf dat zelf ook toe. Teleurstellen in de eerste topper vond hij toch niet zo prettig. En er zal misschien wat spanning zitten op de wedstrijd tegen Antwerp, een heel moeilijke wedstrijd. Als Anderlecht het daar opnieuw niet goed doet, in eigen huis dan nog, dan gaan de eerste twijfels misschien echt wel de kop opsteken. 

  Genk lijkt grootste uitdager van Club Brugge

  Genk maakt indruk en dat is fijn. De beste en veruit attractiefste ploeg van de maand augustus van het land staat op kop. Uitstekende zaak voor het Belgische voetbal en voor Genk zelf natuurlijk.

   

  Niet vergeten dat het die koppositie met dat hartverwarmende voetbal ook nog heeftveroverd met een zware Europese belasting in de benen. Vijf wedstrijden extra, dus chapeau.

   

  Gisteren was het wel kantjeboord, Clement had geroteerd en 7 nieuwe spelers in de basis gezet. Dan is het voetbal van Genk toch niet van hetzelfde niveau, met minder automatismen. Het zijn dan toch, net als in Oostende bijvoorbeeld, ook de eerste keuzes als Samatta en Trossard die moeten invallen en uiteindelijk het verschil maken.

   

  Philippe Clement heeft toch veel keuze, een brede kern en veel wisselmogelijkheden. Goed voetballen deed Genk in het recente verleden ook wel al, maar het verschil is dat ze dit nu kunnen koppelen aan een goed resultaat. De hele club zit toch in een positieve flow. De kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League nu donderdag gaat ze nog een extra boost geven.

   

  Ik zou zeggen: op dit moment, en het is maar een momentopname, lijkt Racing Genk misschien de grootste uitdager van Club Brugge. 

  Het onbegrip over indicatieve tabel is terecht heel groot

  Op 4 september vergadert de Pro League en zullen ze die beruchte ‘indicatieve tabel’, die nu niet rechtsgeldig bleek, goedkeuren. Maar tot 4 september zitten we in een impasse voor spelers die een rode kaart krijgen, zoals Govea, of nog wachten op een schorsing.

   

  Voor de gevolgen hangt het ervan af hoever de benadeelde clubs, zoals Moeskroen of KV Mechelen, het willen drijven. Zij hebben spelers wekenlang gemist op basis van de tabel, die achteraf dan niet rechtsgeldig bleek te zijn. Stel je maar eens voor dat die het op de spits willen drijven en gerechtigheid gaan zoeken buiten de voetbalbond, misschien eraan denken om wedstrijden te laten herspelen. Dan heb je toch een maandenlange onzekerheid die blijft hangen over de competitie in 1A en 1B.

   

  Ik denk dat het wellicht niet zo’n vaart zal lopen, maar het onbegrip bij de clubs is terecht heel groot over wat ze terecht een soort van amateurisme noemen. Ook over Bruno Venanzi, de grote man van Standard, die de tabel zelf mee heeft opgesteld en goedgekeurd in de raad van bestuur van de Pro League en daarna zijn advocaat feliciteert omdat hij diezelfde tabel onderuit heeft gehaald om zijn eigen speler vrij te pleiten. Daar is weinig begrip voor.

   

  Er zijn ook juristen die me zeggen dat Carcela en Wesley niet geschorst konden worden op basis van die ene tabel, maar gebruik dan gewoon die vorige die nog in voege is, want dan waren die spelers ten minste niet aan hun straf ontsnapt. Hopen dat het gauw 4 september is.

  Peter Vandenbempt