• home
 • video
 • pas verschenen

  Richie Porte en de grote rondes: geen gelukkig huwelijk

  Richie Porte

  Zal Richie Porte ooit nog de belofte kunnen waarmaken in de grote rondes?

  Richie Porte heeft nog nooit echt kunnen overtuigen in een grote ronde. Het beste resultaat dat hij behaalde, was een 5e plaats in de Tour van 2016. We zijn dit jaar nog maar 2 etappes ver in de Vuelta, maar de Australiër kijkt nu al op een achterstand van 14 minuten aan.

  Giro 2015: hulp van niet-ploegmaat nekt Porte

  Porte mag in theorie nog maar sinds 2016 zijn eigen kans gaan. Tot dan reed hij bij Team Sky vooral in dienst van Chris Froome. Hij kreeg wel een kans in 2015 toen Froome besliste zich volledig te focussen op de Tour.

   

  Team Sky rekende op Porte voor de Ronde van Italië van 2015. Hij kon daar niet echt overtuigen en bewijzen dat hij het kopmanschap waard was. De Australiër verloor al 20 seconden op de andere klassementsrenners in de 1e etappe, een ploegentijdrit.

   

  In rit 10 kende Porte mechanische problemen waardoor hij 40 seconden verloor, maar hij werd geholpen door een landgenoot. Simon Clarke gaf Porte zijn wiel, op het eerste gezicht geen vuiltje aan de lucht. Toch gaat dat in tegen de regels van de Internationale Wielerunie, Porte kreeg een tijdstraf van 2 minuten aan zijn broek.

   

  Rit 13 deed zijn naam alle eer aan. Porte raakte betrokken in een valpartij en verloor opnieuw 2 minuten op latere eindwinnaar Contador. In de 2e week gaf Porte, die toen al 30 minuten achter stond, op.

  Deze wissel kostte Porte uiteindelijk 2 minuten.

  Deze wissel kostte Porte uiteindelijk 2 minuten.

  Tour 2016: betrokken in val op Ventoux

  Tijdens de Tour van 2016 mocht Richie Porte écht zijn kans gaan. Bij BMC moest hij voor niemand knechten en was hij de uitgesproken kopman. Toch ging deze rol hem niet zo goed af, hij verloor al in de 2e rit tijd.

   

  Rit 12 werd 1 van de bekendste ritten uit de jongste geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Porte reed met Froome en Mollema tegen een motor aan boven op de Ventoux. Het beeld van een lopende Froome kan iedereen zich nog herinneren, maar ook Porte hield serieuze keuzingen over aan zijn val.

   

  Hij en Froome kregen uiteindelijk dezelfde tijd als Mollema. Porte eindigde die Tour als 5e. Dat zou zijn beste resultaat ooit zijn in een grote ronde.

  Porte (l.) kon zijn Tour na deze val wonderwel uitrijden.

  Porte (l.) kon zijn Tour na deze val wonderwel uitrijden.

  Tour 2017 en 2018: vallen en vallen

  De Tour van 2017 zou voor Porte exact 9 ritten duren. In rit 9 viel hij namelijk zwaar in de afdaling van de Mont du Chat. Hij knalde tegen een rotswand en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

   

  Ook in de Tour van dit jaar mocht het niet zijn voor de Australiër. Opnieuw werd rit 9 het eindstation. In de beruchte kasseienrit kwam hij onzacht in aanraking met de stenen van Roubaix. Zijn Tour eindigde... opnieuw in het ziekenhuis. 

   

  Dit najaar hoopte Porte om een goed resultaat te rijden in de Ronde van Spanje. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat hij daarin zal slagen. Na 2 ritten staat hij al op 14 minuten van rode trui Kwiatkowski. Ook Nibali en Zakarin zitten momenteel al in slechte papieren. Dat bevestigde ook Michel Wuyts.

  Porte brak dit jaar zijn sleutelbeen in de Tour.

  Porte brak dit jaar zijn sleutelbeen in de Tour.