• home
 • video
 • pas verschenen

  Kenia krijgt volgende maand nieuw antidopinglab

  Asbel Kiprop (r)

  Olympisch kampioen Asbel Kiprop (r) liep vorig jaar tegen de dopinglamp.

  Valsspelers in het oosten van Afrika zijn gewaarschuwd. In september opent een nieuw antidopinglaboratorium zijn deuren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

  Na de positieve test van voormalig olympisch kampioen Asbel Kiprop kreeg het antidopingbeleid  in Kenia flink wat kritiek.

   

  Niet onterecht. Tot nu moesten de stalen van de atleten uit het oosten van Afrika opgestuurd worden naar Zuid-Afrika of Europa, waar de analyse binnen 36 uur na de afname moest plaatsvinden. Geen sinecure, waardoor er geregeld overtredingen van het antidopingreglement te noteren vielen.

   

  Een nieuw lab Nairobi, erkend door het Wereldantidopingagentschap WADA, moet daar verandering in brengen. Vanaf september zullen alle stalen uit Kenia, Eritrea, Ethiopië, Tanzania en Oeganda in de Keniaanse hoofdstad onderzocht worden.