• home
 • video
 • pas verschenen

  Bashir Abdi na EK-zilver: "Ben nog altijd dezelfde"

  Europees vicekampioen Bashir Abdi loopt vrijdag zijn allereerste en meteen ook allerlaatste Memorial. In het Koning Boudewijnstadion zet de 29-jarige afstandsloper een punt achter zijn carrière op de piste.

  "Heel blij dat ik eindelijk Memorial loop"

  Drie weken na zijn Europees zilver komt een nieuwe droom uit voor Bashir Abdi. "Het is een eer voor mij om in het Koning Boudewijnstadion te mogen lopen", vertelt de goedlachse atleet over de Ivo Van Damme-Memorial.

   

  "Ik ben heel blij dat ik eindelijk in Brussel kan lopen. Het publiek van de Memorial is geweldig. Zij zorgen voor een unieke sfeer."

   

  Op het EK in Berlijn kroonde Abdi zich tot vice-Europees kampioen op de 10 kilometer (kijk hieronder naar de video). Vrijdag staat hij aan de start van de 5.000 meter. 

   

  "Mijn leven is na mijn zilveren medaille niet veranderd, ik ben nog altijd dezelfde Bashir", verzekert hij. "Ik heb mijn tweede plaats uiteraard wel gevierd, met enkele nachten met weinig slaap. Maar dat hoort erbij en ik ben nu opnieuw volledig fit."

  "Twijfel nog een beetje over marathon"

  Bashir Abdi zal na de Memorial de piste verlaten en zich toeleggen op de marathon. "Al twijfel ik altijd nog een beetje", geeft de atleet met Somalische roots toe. "Ik heb het gevoel dat ik op de piste nog niet het onderste uit de kan gehaald heb."

   

  "Ik hoop af te sluiten met een goeie chrono, dat zou mooi zijn. Ik ga proberen verstandig te lopen. Nadien focus ik op de marathon, ik heb het geloof dat ik ook daar iets moois kan neerzetten. Mijn grote doel zijn de Olympische Spelen van 2020 in Tokio."

   

  Op het EK in Berlijn verraste Koen Naert nog met goud op de marathon. "Koen had die dag zoveel energie", herinnert Abdi zich. "Zijn prestatie was indrukwekkend. Ik was zo blij voor hem dat hij won. Ik weet wat hij ervoor moet doen om dat hoge niveau te halen."

  Ik heb het gevoel dat ik op de piste nog niet het onderste uit de kan gehaald heb.

  Bashir Abdi