• home
 • video
 • pas verschenen

  "Toekomst F1 in België verzekerd tot 2021, Vandoorne verdient plaats"

  Stoffel Vandoorne

  Stoffel Vandoorne beleefde voorlopig nog geen plezier aan zijn thuisrace.

  Vanmiddag rond 15u is het zover voor de Belgische fans van de Formule 1: dan rijdt Stoffel Vandoorne de Grote Prijs van België op het circuit van Spa-Francorchamps. De oefensessies en kwalificaties verliepen in mineur voor onze landgenoot, waardoor hij pas als 18e mag starten. Sporza-journalist Sammy Neyrinck is ter plaatse en kadert de problemen bij McLaren.

  "Het gaat slecht met Stoffel Vandoorne", trapt Neyrinck meteen een open deur in. "Maar dat ligt vooral aan de auto", nuanceert hij meteen. "De mensen zullen dat misschien niet begrijpen, maar hij heeft gewoon een auto die geen meter vooruitgaat. Hij wordt niet echt ondersteund door McLaren, dus hij zal eerder een bevoorrecht toeschouwer zijn. Het zal een frustrerende namiddag zijn voor hem, in zijn Grote Prijs, voor eigen publiek."

  "Niet goed voor het moreel, maar is wel zeker van rest van seizoen"

  "Ik vermoed dat hij geen al te beste nacht heeft gehad. Maar een van de grote bazen bij McLaren heeft gisteren wel het nieuws gelanceerd dat hij zeker is voor de rest van het seizoen. Er was namelijk sprake dat hij misschien wel bezig was aan zijn laatste Grote Prijs, maar dat is dus niet zo. Zijn contract, tot het einde van het seizoen, wordt dus gerespecteerd."

   

  "Toch is er weinig goed nieuws natuurlijk", gaat Neyrinck voort. "Hij rijdt niet voor de prijzen, niet voor podiumplaatsen. Ook aan zijn discours merk je dat hij veranderd is. Hij was altijd de eerste om positief te blijven en zei niets verkeerds over het team, maar nu begint hij toch kritiek te geven op McLaren. Dit zou erop kunnen wijzen dat hij volgend jaar bij een ander team aan de slag gaat, maar dit zijn geruchten waar je misschien niet mee bezig moet zijn. Het is moeilijk om te zeggen of hij nog een toekomst heeft in de F1 en wat we nog van hem mogen verwachten."

  "Frustrerend, want echt wel de kwaliteit om snel te rijden"

  Vandoorne heeft er dan ook belang bij om straks een goede wedstrijd te rijden. "Zeker, er zijn ook andere teams die meekijken en die weten dat hij het in de lagere categorieën goed heeft gedaan. Hij heeft echt wel de kwaliteit om snel te rijden, zet hem in een Mercedes of een Ferrari en hij rijdt mee voor de prijzen. Maar hij krijgt voorlopig de kans niet om zich op die manier te bewijzen. Dat is frustrerend."

  "Toekomst F1 in België verzekerd tot 2021"

  Voor de F1 in België is het altijd interessant om een Belg in de koninginnenklasse te hebben. Hoe staat het met de toekomst van de race? "De toekomst van de Formule 1 in België lijkt op zijn minst verzekerd tot 2021, want het is bevestigd dat we tot dan een GP van Spa-Francorchamps krijgen", zegt Neyrinck. "Bovendien hebben we met Max Verstappen iemand die elk weekend 50.000 Nederlanders op de been brengt. Tel daar nog de vele Britten en Duitsers bij die telkens afzakken."

   

  "Volgens de rijders is Spa het mooiste circuit ter wereld, dus ook zij blijven graag naar België komen. Dat is zeker een surplus. Het grootste probleem is de mobiliteit, iedereen staat in de file. Daar lijkt in de nabije toekomst nog niet meteen verandering in te komen."

  "Normaal wint Hamilton of Vettel"

  Los van de situatie van Stoffel Vandoorne wordt er natuurlijk nog gewoon geracet. Wie maakt straks de meeste kans om de Grote Prijs van België te winnen? "Vandoorne die wint, dat zou pas wereldnieuws zijn. De grootste kanshebber is WK-leider Lewis Hamilton, die vanaf de pole mag starten en ook vorig jaar won op Francorchamps. Het is trouwens al drie jaar op een rij dat Mercedes won in Spa."

   

  "Maar dit jaar merken we wel dat Ferrari vaak sneller is, dus dat wordt vuurwerk tussen die twee", denkt Neyrinck. "Sebastian Vettel, die vanaf de tweede plaats start, is dan ook de grootste uitdager van Hamilton. Normaal wordt het een van die twee, tenzij er vanalles gebeurt onderweg."

   

  "Ik kijk hier nu uit op een staalblauwe hemel met de zon die schijnt, maar het kan altijd gaan regenen boven het circuit. De weergoden spelen altijd een rol, maar ik gok toch op Hamilton of Vettel. Een van die twee wint normaal de Grote Prijs van België."

  Volg de GP van België live op Sporza

  Om 15.10u gaat de GP van België van start. U hoeft niets van de race te missen bij Sporza. Op Canvas kunt u vanaf 15u terecht voor live beelden, op deze pagina volgen we alles met live tekst én streamen we het signaal van Canvas. Ook Sporza op Radio 1 verzorgt flitsen van de wedstrijd.