• home
 • video
 • pas verschenen

  Pogacar is eindwinnaar Toekomstronde, Belgen spelen geen hoofdrol

  Arensman, Pogacar en Mäder

  Het eindpodium, met van links naar rechts Arensman, Pogacar en Mäder.

  Tadej Pogacar is de eerste Sloveen die zijn naam beitelt op de erelijst van de Ronde van de Toekomst. Hij volgt Egan Bernal op. Pogacar was de meest regelmatige in de bergen, ook al kon hij geen enkele etappe winnen.

  De Ronde van de Toekomst geldt de laatste jaren als dé graadmeter voor het rondewerk bij de beloften, met klinkende namen als Quintana, Chaves, Mollema, Bakelants, Bernal, Lopez, Barguil en zelfs Indurain op het palmares. Vorig jaar kon België met Bjorg Lambrecht meedoen voor de prijzen, nu zakte ons land met een meer bescheiden selectie naar Frankrijk af.

   

  België zou uiteindelijk een rol in de schaduw spelen. In de ploegentijdrit bewezen de beloften met een 2e plaats wel sterk te zijn in de breedte, maar in de bergen kwamen ze er niet aan te pas. Gerben Thijssen versierde in de sprints wel nog enkele ereplaatsen.

   

  Voor het vuurwerk in de bergen werd zoals de voorbije jaren vooral naar de Colombianen gekeken. Kopman Ivan Sosa, die in de aanloop nog de Ronde van Burgos had gewonnen bij de profs, leek met een 1e en 2e plaats in de eerste bergritten huis te houden in het klimwerk, maar in de koninginnenrit naar Val d'Isère stelde hij teleur.

   

  De amper 19-jarige Tadej Pogacar, die volgend jaar prof wordt bij UAE-Team Emirates, deed dat niet. Hij was bij elke aankomst bergop op de afspraak, zonder één keer te (hoeven) winnen. De Zwitser Gino Mäder, 3e in de eindstand en goed voor 2 ritzeges, werd nog zijn grootste concurrent.

  Eindstand 55e Ronde van de Toekomst

  1.  Tadej Pogacar (Svn) - 26u28'53"
  2. Thymen Arensman (Ned) op 1'28"
  3. Gino Mäder (Zwi) - 1'35"
  4. Aleksandr Vlasov (Rus) - 1'36"
  5. Clément Champoussin (Fra) - 1'56"
  6. Ivan Sosa (Col) - 2'16"
  7. João Almeida (Por) - 2'35"
  8. Eddie Dunbar (Ier) - 2'47"
  9. Tobias Foss (Noo) - 3'28"
  10. Michel Ries (Lux) - 4'25"

  27. Brent Van Moer - 16'02"
  58. Harm Vanhoucke - 36'51"
  79. Julian Mertens - 43'20"
  81. Thomas Vereecken - 44'17"
  88. Gerben Thijssen - 49'36"
   

  Mäder wint slotrit, Pogacar is eindwinnaar