• home
 • video
 • pas verschenen

  Soap rond schorsingen: Wesley, Vranjes, Carcela en Ocansey mogen spelen

  De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft Wesley Moraes (Club Brugge), Mehdi Carcela (Standard) en Eric Ocansey (KAS Eupen) vrijgesproken van hun schorsing. Anderlecht-speler Ognjen Vranjes kent zijn straf pas maandag.

  Wesley Moraes, Mehdi Carcela en Eric Ocansey kregen de afgelopen weken een schorsing op basis van een "indicatieve tabel" met straffen. Die tabel deed van in het begin van het seizoen veel stof opwaaien. 

   

  De sancties waren veel strenger, maar er bestonden ook twijfels over de rechtsgeldigheid. Pierre Locht, juridisch directeur van Standard en vertegenwoordiger van Mehdi Carcela, merkte op dat de profclubs binnen de ProLeague nooit gestemd hadden over een nieuwe indicatieve tabel.

   

  De advocaten van Club Brugge, Standard en Eupen vroegen om een document dat de goedkeuring door de profclubs van de indicatieve tabel aantoonde, maar dat kon het Bondsparket vandaag niet voorleggen.

   

  De Geschillencommissie besliste daarom: "De ten laste gelegde feiten worden op geen enkel moment betwist. Ze horen ook zeker niet thuis op een voetbalveld. Maar in toepassing van het adagium 'geen straf zonder wetsbepaling' kan de commissie geen sanctie opleggen." Geen straf dus voor de drie. Ze kunnen dit weekend spelen.

  Ook Vranjes mag zondag spelen

  Ook Anderlecht profiteert van de uitspraak van de Geschillencommissie. In afwachting van het vonnis van zaterdagmiddag werd beslist om de uitspraak in het dossier van Ognjen Vranjes uit te stellen naar maandag. De Bosniër kan zondag dus spelen in de topper tegen Club Brugge.

  • Wesley werd op basis van de omstreden indicatieve tabel voor zes duels geschorst na een slag met de arm tegen Moeskroen. Twee daarvan had hij al achter de rug, maar de andere vier hoeft hij niet meer uit te zitten. Ook de boete van 6.000 euro gaat in rook op.
  • Carcela is vrijgesproken van zijn twee speeldagen schorsing en de 2.000 euro boete. Hij had nog geen speeldagen gemist.
  • Ocansey  is verlost van zijn vier speeldagen schorsing en 4.000 euro boete.