• home
 • video
 • pas verschenen

  Preud'homme kopieert Ajax-tactiek: "Ik zei: wij kunnen dat ook doen"

  Michel Preud'homme haalde de mosterd bij Ajax voor zijn aanpak van STVV.

  Standard moest lang zwoegen tegen STVV, maar dankzij late goals van Luyindama en Emond kon coach Michel Preud'homme toch weer glimlachen. Standard won met 3-2. Zijn geheime wapen? Een tactisch lesje van Ajax, zo blijkt.

  Dat Michel Preud'homme een tactisch beslagen coach is, bewees hij nog eens tegen STVV. "De bezoekers bezorgden ons in de eerste helft veel problemen met hun veldbezetting. Ze hadden een duidelijk plan om ons pijn te doen en dat werkte", zei hij. "STVV was duidelijk goed voorbereid."

   

  "In ons groeiproces zullen we sneller moeten leren om oplossingen te vinden. Tijdens de rust heb ik uitgelegd wat we moesten doen en zo kregen we ook meer grip op de wedstrijd."

   

  Wat Preud'homme dan precies veranderde? "Als we ons spel wilden spelen met hoge backs, moesten we hun verdedigende middenvelder onder controle krijgen. Bovendien moesten we hun tegenaanvallen afweren om zelf druk te kunnen leggen."

   

  "Kijk, ik kan perfect een verdedigende ploeg bouwen, die tijd rekt en het ritme breekt. Dat is het gemakkelijkste. Maar we willen een ploeg die vooruitvoetbalt en zoveel mogelijk domineert. Dan moet je door dit proces, waarin fouten mogelijk zijn."

  Het geheim van Ajax

  Standard leek bij 2-1 even met de handen in het haar te zitten, maar de power van Luyindama gaf de doorslag voor de gelijkmaker. "Power? We hebben net getraind op het uitkomen van centrale verdedigers", verklapte Preud'homme, die lessen trok uit de kwalificatiewedstrijden van Standard in de Champions League tegen Ajax.

   

  "Bij Ajax deed Frenkie de Jong dat perfect. Ik heb tegen de groep gezegd: wij kunnen dat ook. Je kan niet alleen met offensieve spelers, maar ook met verdedigers een meerderheid creëren op het veld. Luyindama deed dat perfect en heeft het vuur in de ploeg gebracht. Daarom is Europees voetbal leuk: je leert veel."