• home
 • video
 • pas verschenen

  Hamilton racet naar recordpole in regen, drama voor Vandoorne in Spa

  Hamilton pakt zijn 5e pole in Spa, een record.

  V.l.n.r. op het podium van de kwalificaties: Vettel, Hamilton en Ocon.

  In een spektakelrijke kwalificatiesessie in Spa heeft wereldkampioen Lewis Hamilton de poleposition veroverd. De Brit was met zijn Mercedes in de regen sneller dan Sebastian Vettel (Ferrari) en Esteban Ocon (Racing Point Force India). Stoffel Vandoorne eindigde met zijn gebrekkige McLaren 20e en laatste.

  Voor vandaag deelde Hamilton het aantal poles in Spa met F1-legendes als Juan Manuel Fangio, Ayrton Senna en Alain Prost. Hij laat die mannen nu achter zich.

   

  Het was nochtans geen evidentie om vanmiddag de snelste tijd neer te zetten: net voor Q3 begon het te regenen. Toen het in het begin van de derde sessie hevig regende, kwamen de rijders allemaal binnen om intermediate-banden (tussen nat en droog weer) te laten steken. Alle Nederlandse fans in de tribunes rekenden op regenrijder Max Verstappen, die even de tweede tijd had.

   

  De Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel reden evenwel de Verstappen van de eerste plek. Toen het opdroogde kreeg Räikkönen geen kans meer om zijn tijd te verbeteren, hij moest naar de kant met een probleem. 

   

  Hamilton, die nochtans een schuiver maakte in het nat, bleef toch koel. Het stopte met regenen op een opdrogende piste dook hij onder de tijd van Vettel. Het is zijn zesde pole van het seizoen en de 78e uit zijn carrière: "Dit was een van de moeilijkste kwalificatiesessies die ik ooit reed. De regen zorgde daarvoor. Niemand wist wat het zou worden, ik ging zelfs even schuiven."

   

  De derde en vierde tijd van Ocon en Sergio Perez zijn een flinke opsteker voor het nieuwe Racing Point Force India.

  Vandoorne 20e tijd, Alonso op 17e tijd

  Vandoorne rekende op regen om nog iets van zijn raceweekend te maken, maar die viel pas toen de Belg al uitgeschakeld was. In Q1 reed hij met zijn McLaren immers pas de 20e en laatste tijd. Naar het beeld van de oefensessies, waarin hij door grote problemen met zijn auto ook telkens laatste was. Een drama voor Vandoorne voor eigen volk. Ploegmaat Fernando Alonso verging het niet veel beter: de Spanjaard moest met de 17e tijd ook na 1 sessie de strijd staken.

   

  Omdat Valtteri Bottas (Mercedes) en Nico Hülkenberg (Renault) voor deze GP veranderingen aan hun motor doorvoerden, moeten ze als straf naar het uiteinde van de grid. Vandoorne start dus als 18e.