• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel Wuyts blikt vooruit op Vuelta: "Ik wens Lotto-Soudal proficiat"

  Michiel Wuyts.

  Michel Wuyts genoot na de Tour van een korte vakantie en is nu al weer weg naar de Vuelta.

  Wij belden Michel Wuyts daags voor zijn afreis naar de Vuelta in de hoop iets bij te leren over de Spaanse rittenkoers. Michel is doorgaans goed voorbereid. Na het telefoontje zijn ook wij helemaal mee. Bij deze bent u dat ook.

  “Ik houd van de blootbeklimmingen”

  Naar goede gewoonte staan weer enkele bijzondere ritten op het menu van de Vuelta, met stevig klimwerk over geitenpaden en betonwegen. "Maar toch is het milder. De voorbije jaren kon je ervan op aan dat er een stuk of 8 stevige klimmen met percentages tot 23 procent zouden zijn", zegt Michel Wuyts.

   

  "Ik denk dat dat bewust is, omdat ze in Spanje niet meer de types hebben die daarin uitblinken. Je kan van onder meer Valverde niet verwachten dat hij dat op zijn leeftijd blijft doen. Toch blijft het parcours nog altijd heel bijzonder."

   

  "Waar ik in Spanje van houd, zijn de ‘blootbeklimmingen’. Je ziet er van de voet de slingerweg naar boven en als je goed kijkt ook de rode vod. Een voorbeeld daarvan is de klim naar La Covatilla (rit 9). Het is een heel onregelmatige klim met vrij spel voor de wind: spektakel."

   

  "Ik sta erachter dat er een gezonde mix gevonden is. Er zijn nog altijd 8 aankomsten bergop, maar op beklimmingen waar meer snelheid gemaakt wordt. Daarop kan de pure klimmer beter het verschil maken. Want de krachtpatserij op geitenpaden leidt maar tot beperkte verschillen."

  "Er is geen uitgesproken topfavoriet"

  "Het verloop in deze Vuelta zou wel eens heel aantrekkelijk kunnen zijn.  Als je de Tour naast de Giro legt, dan moet je zeggen dat die laatste aantrekkelijker was. Met oa. de inzinkingen van Yates en Pinot en de formidabele raid van Froome. In de Tour heb je toch altijd weer gelijkmatigheid."

   

  "Maar in de Vuelta van dit jaar is er geen uitgesproken topfavoriet. En als die er al is, is dat toch met een vraagteken."

   

  "Ik plaats een ‘ja, maar’ bij de 4 topfavorieten die de Vuelta ooit wonnen:

  • Nibali: net hersteld van een wervelbreuk
  • Aru: kan hij het nog bij de groten?
  • Quintana: niet echt overtuigend in de Tour
  • Valverde: toch een dag ouder

   

  En dan krijg je daarachter een stuk of 15 namen waarvan ik hoop dat ze proberen om een stap voorwaarts te zetten. Als dat lukt, gaan we een open koers krijgen en wordt de Vuelta misschien de mooiste rittenkoers van het jaar."

  "Vuelta wordt groot examen voor Kwiatkowski"

  "Naast Nibali, Aru, Quintana en Valverde kijk ik ook naar Lopez, Yates, Porte, Pinot, Zakarin, Buchmann, Kwiatkowski, Martin en Uran. Maar het allermooiste zou zijn dat er iemand opstaat waar we echt niet aan gedacht hebben. Ik denk dan aan Tao  Hart. In de Dauphiné was die na Thomas de beste man."

   

  "Ik denk ook aan Sep Kuss die de Ronde van Utah won. Een revelatie bij LottoNL-Jumbo. Daar wordt allerlei leuks over geschreven. Ik hoop dat we dat zien."

   

  "We missen natuurlijk wel Froome, maar vooral ook Contador. Mijn waardering voor hem is alleen maar gegroeid. Wat hij in Parijs-Nice en de Vuelta vorig jaar deed, dat was adembenemend. Het was alsof er maar 1 aanvaller was. De enige die volop de strijd aanging met het blok-Sky."

   

  "Bij Sky wordt het een groot examen voor Kwiatkowski. Wat zit er nog op na de Tour en de Ronde van Polen? Bovendien reed hij ook in de klassiekers mee. Kan hij een derde piek aan? De vraag is ook of Sky zijn wet kan opleggen in deze Vuelta. Ik weet niet of het kan met dit gezelschap."

  "Ik wens Lotto-Soudal proficiat"

  "Ik kijk met belangstelling uit naar Tiesj Benoot en Dylan Teuns. Voor die laatste is het een uitgelezen kans om zich te onderscheiden in een koers van 3 weken. En als ik zie wat Benoot ervoor gedaan heeft: hij ging drie weken in afzondering in Livigno, dan wens ik hem het allerbeste in Spanje. En gezien zijn taaiheid in zijn karakter kan dat. Hij heeft honger en dat is goed."

   

  "Dat geldt ook voor Thomas De Gendt.  Hij was niet te beroerd om te zeggen dat zijn Tour niet geslaagd is. Er liggen ook kansen voor hem in deze Vuelta, netjes gespreid over 3 weken. Mocht ik zijn ploegleider zijn, ik zou hem zeggen dat hij mee moet zijn in de lange vlucht. Want een paar daarvan houden het hier meestal wel uit tot het einde."

   

  "Verder wens ik Lotto-Soudal proficiat dat ze een volledig Belgische ploeg meepakken. Dat is op dat niveau haast niet meer mogelijk. Met Bjorg Lambrecht daarbij. Ik mag hopen dat ze hem niet te zot laten doen. Dat is eentje die geschikt is voor de beklimmingen die in Spanje voor hem klaarliggen. Van 6 tot 8 km." 

   

  "Bjorg heeft al de power om zich te meten met de groten, maar niet om het elke keer te doen. Het is voor hem een grote leerschool. De ene keer meegaan met de favorieten, de andere keer de lange vlucht. Hij kan er zijn diploma halen."

  Bjorg Lambrecht

  Bjorg Lambrecht (links) maakt zijn debuut in de Vuelta.

  Individuele tijdrit is mooier dan de ploegentijdrit

  De Vuelta gaat zaterdag van start in Malaga met een individuele tijdrit over 8 kilometer. 

   

  "Ik vind de tijdrit van 8 km wel mooi omdat de kijkers dan een individuele voorstelling krijgen van de deelnemers. Dat is mooier dan een ploegentijdrit, iets wat ze de voorbije jaren altijd deden in Spanje."

   

  "Toen ik de eerste keer ging in 1999 was dat ook individueel. Dat is het mooist. Er gaat al een zekere lijn in het geheel liggen. Rohan Dennis gaat van start. Ik neem aan dat die de eerste rodetruidrager wordt."