• home
 • video
 • pas verschenen

  Marc Willems over 10 jaar gouden Tia: "Heb door goud een weddenschap verloren"

  Hellebaut vlak na het winnen van haar gouden medaille.

  Hellebaut vlak na het winnen van haar gouden medaille.

  Vandaag is het dag op dag 10 jaar geleden dat Tia Hellebaut Belgische sportgeschiedenis schreef. Ze behaalde goud in het hoogspringen op de Olympische Spelen van Peking. Sporza-commentator Marc Willems blikt terug op hoe hij het moment daar beleefde.

  "We gingen eventjes door het dak"

  Hellebaut sprong in 2008 als enige over 2m05 en behaalde daarmee een gouden medaille. Ze kampte enkele weken voor haar sprong nog met een blessure en dreigde de Spelen bijna te missen. Met pijnstillers had Hellebaut het dan toch gehaald. En hoe. Marc Willems maakte het als Sporza-commentator allemaal van dichtbij mee. 

   

  "Ik heb nog nooit zo hard geschreeuwd  als toen", begint Willems. Een medaille in het hoogspringen is slechts een fractie van een seconde. Het goud van Koen Naert, bijvoorbeeld, op de marathon op het jongste EK zag ik al een halfuur op voorhand aankomen. We zijn toen bij Tia wel eventjes uit ons dak gegaan."

   

  "Natuurlijk wisten we dat Tia ging meespelen voor de medailles. Tia sprong als eerste over 2m05, haar concurrentes Vlasic en Chicherova konden niet hoger springen. We wisten dus dat Tia met haar sprong het goud beet had. Ik herinner me ook nog haar vorm. Ze stond waanzinnig scherp, ze staat nog altijd heel scherp trouwens."

  Bekijk/beluister hier nog eens de historische beelden van Hellebaut in Peking

  Foto voor het vogelneststadion

  Marc Willems houdt nog leuke herinneringen over aan 23 augustus 2008.  Hij en  Kris Meertens waren in Peking samen de atletiekcommentatoren. "Na de medaille waren we door het dolle heen. Ik heb toen samen met Kris een foto genomen voor het vogelneststadion in Peking.

   

  "7 jaar later vond het WK atletiek plaats in Peking, toen hebben we onze foto opnieuw genomen."

   

  "Ik was voor de Spelen ook een weddenschap aangegaan. Ik wedde voor 6 flessen Brunello dat Tia geen gouden medaille zou halen. Ik verloor glansrijk."

  Het onvergetelijke moment van Marc Willems en Kris Meertens vastgelegd in 2008...

  ...en 7 jaar later

  Hellebaut tweette zelf over de verjaardag van haar gouden plak