Nederlander Beukeboom bijt tanden stuk op werelduurrecord Wiggins

  Dion Beukeboom

  Dion Beukeboom kon een hoopvolle start niet doortrekken.

  Dion Beukeboom is niet in zijn opzet geslaagd om het werelduurrecord van Bradley Wiggins dankzij een hyperwetenschappelijke voorbereiding van de tabellen te vegen. Beukeboom legde anderhalve kilometer minder af dan Wiggins: 52,757 kilometer.

  Dion Beukeboom had zich het voorbije jaar intensief laten begeleiden door bewegingswetenschapper Jim van den Berg. Samen waren ze ervan overtuigd dat het record van Bradley Wiggins (54,526 kilometer) scherper gesteld kon worden, onder meer omdat de Brit niet in optimale omstandigheden had gereden.

   

  Beukeboom zocht voor zijn poging - net als veel van zijn voorgangers - de Mexicaanse hoogte op. Daar hoopte hij te profiteren van de lagere luchtweerstand. De velodroom van Aguascalientes deed in niets denken aan de stampvolle Manchester Velodrome van Wiggins, maar Beukeboom ging niettemin lekker van start. Hij benaderde de rondjes 16"5 die waren vooropgesteld.

   

  Toch kon de boomlange Beukeboom, geschoold op de piste, dit tempo niet volhouden. Algauw gingen de rondjes de 17 seconden in. Toen al was duidelijk dat het zijn dag niet was. Met 52,757 kilometer komt hij wel op de 5e plaats op de ranglijst aller tijden, na Wiggins, Toft Madsen, Zirbel en Dowsett.

  "Dit is niet waarvoor ik had getraind"

  Dion Beukeboom had, ook mentaal, een tijdje nodig om te recupereren van zijn enorme inspanning. "Ik denk niet dat dit het beste was wat ik kon", zei hij ontgoocheld. "Dit is niet waarvoor ik had getraind. Het hele traject wees uit dat het mogelijk was om het record te breken. Ik was op het schema van Wiggins gestart en had het ook 15 minuten onder controle, maar daarna was het een lijdensweg. Mijn lichaam wou niet mee vandaag. Maar ik heb toch een fantastisch jaar achter de rug met het team."