• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlander Beukeboom (wie?) valt straks Wiggins' uurrecord aan

  Dion Beukeboom tijdens het WK 2016 in Londen.

  Om 21u vanavond onze tijd valt Dion Beukeboom het werelduurrecord van Bradley Wiggins aan. De 29-jarige Nederlander heeft zich bijna een jaar lang voorbereid op dit evenement.

  Het Velodromo Bicentenario in Aguascalientes (Mexico) is straks het decor voor de werelduurrecordpoging. Dion Beukeboom wil beter presteren dan de 54,526 kilometer die Bradley Wiggins drie jaar geleden in Londen aflegde.

   

  Bewegingswetenschapper Jim van den Berg begeleidt Beukeboom. Eind 2014/begin 2015 stoomde Van den Berg ook Thomas Dekker klaar voor diens recordpoging (die mislukte). Die begeleiding omhelst alle fysieke én mentale aspecten die bij zo'n evenement komen kijken.

   

  "In een uur kunnen verschillende gedachten door je hoofd spoken. Met verschillende woorden en visual keys willen we Dion helpen zich op zijn taak te richten", zegt Van den Berg aan de NOS.

   

  "In het eerste blok van 12 minuten is het sleutelwoord "ritme". Dan moet hij dus aan zijn ritme denken. Het tweede blok gaat om goeie lijnen rijden, blok 3 gaat over zijn positie op de fiets, blok 4 is ademhaling en in blok 5 worden alle blokken nog eens kort herhaald." 

  Tweets van sport- en wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen:

  "Het record van Wiggins kan scherper"

  Van den Berg gelooft (uiteraard) in de kansen van Beukeboom. "Omdat hij op 1.800 meter hoogte rijdt in Mexico (Eddy Merckx vestigde zijn werelduurrecord in 1972 ook in Mexico, red), omdat het materiaal beter is dan 3 jaar geleden en omdat Dion de ideale renner is voor een recordpoging."

   

  "Ik snap wel dat de buitenwacht naar ons kijkt en denkt: wie denken die gasten wel dat ze zijn? Een continentale renner die het record van wereld- en olympisch kampioen tijdrijden Wiggins even uit de boeken rijdt..."

   

  "Maar als je het record van Wiggins goed bekijkt, zie je dat het vooral een commercieel feestje rond het afscheid van zijn profcarrière was. Wij, en ook het team rond Wiggins, weten dat dat record nog scherper kan."

   

  Welk profiel moet een werelduurrecordhouder hebben? Van den Berg: "Hij moet groot en sterk zijn, veel massa hebben, een hoog vermogen kunnen trappen, extreem aerodynamisch op zijn fiets zitten en baanervaring hebben. Ook moet hij een jaar investeren in deze poging, waardoor alle WorldTour- en veel procontinentale renners wegens andere sponsorbelangen afvallen."

  Trainen in Mexico:

  "Een uur lomp hard trappen"

  Dion Beukeboom komt uit Amsterdam is een dubbele meter groot. Hij rijdt voor het Nederlandse continentale team Vlasman Cycling. Hij is meervoudig Nederlands kampioen op het onderdeel achtervolging. Op het EK pakte hij daarin ook enkele bronzen medailles.

   

  "Natuurlijk moet je fysiek sterk zijn", zegt Beukeboom zelf. "Maar ook mentaal wordt het lastig. De verhouding fysiek-mentaal is 50-50. Dit is anders dan een tijdrit op de weg, er is minder variatie. Daarom hebben we een mentale strategie ontwikkeld."

   

  "Ik heb niet de illusie dat ik een betere renner ben dan Wiggins. Maar Jim van den Berg deed me inzien dat Wiggins zijn record niet onder ideale omstandigheden reed. Zijn record is haalbaar. Als ik eerlijk ben is zo'n poging iets waar ik goed in ben: een uur lomp hard trappen."

  Rusten op bed in Mexico:

  Nog enkele Instagram-posts:

  Thomas Dekker is er ook bij: